Is appelstroop gezond broodbeleg?

Er zijn veel onduidelijkheden over wat nou echt gezond is. Wekelijks ontrafelen wij een feit of fabel op basis van betrouwbare informatie.

Eet jij weleens een boterham met appelstroop? Van dit zoete broodbeleg wordt vaak gezegd dat het gezond is, omdat het gemaakt is van appels. Ook zou het een goede bron zijn van ijzer, een mineraal dat onder andere belangrijk is voor onze rode bloedcellen. Maar hoe gezond is appelstroop nu écht? 

Een boterham met suiker

Appelstroop wordt inderdaad gemaakt van appels, maar daarnaast zit er nog een belangrijk ingrediënt in: suiker (meestal in de vorm van suikerbietensap). De meeste appelstropen bestaan voor maar liefst 55 tot 70% uit suiker. Dit zijn deels suikers die van nature aanwezig zijn in appels, maar vaak wordt er ook behoorlijk veel suiker aan toegevoegd. 

Een boterham met 20 gram appelstroop bevat ongeveer 3 suikerklontjes. Een flink suikerbommetje dus!

Bron van ijzer

Appelstroop bevat veel ijzer, maar dit is niet afkomstig van de appels maar van de suikerbieten. In een appel zit namelijk nauwelijks ijzer. 

Volwassenen hebben 11-16 mg ijzer per dag nodig. Een boterham met 20 gram appelstroop bevat ongeveer 2,5 mg ijzer. Om voldoende ijzer naar binnen te krijgen, helpt appelstroop dus wel iets mee, maar het is gezonder om het uit andere producten te halen. Denk hierbij aan vlees, donkergroene groente zoals spinazie en boerenkool, bonen en noten.

Appelstroop is gezond broodbeleg: FABEL

Bronnen
Consumentenbond
Voedingscentrum


Benieuwd naar andere feiten en fabels en ons team van experts? Kijk dan hier