Is appelstroop gezond? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Is appelstroop gezond?

Eet jij weleens een boterham met appelstroop? Van dit zoete broodbeleg wordt vaak gezegd dat het gezond is, omdat het gemaakt is van appels. Ook zou het een goede bron zijn van ijzer, een mineraal dat onder andere belangrijk is voor onze rode bloedcellen. Maar hoe gezond is appelstroop nu écht?

Appelstroop

Een boterham met suiker

Appelstroop wordt inderdaad gemaakt van appels, maar daarnaast zit er nog een belangrijk ingrediënt in: suiker (meestal in de vorm van suikerbietensap). De meeste appelstropen bestaan voor maar liefst 55 tot 70% uit suiker. Dit zijn deels suikers die van nature aanwezig zijn in appels, maar vaak wordt er ook behoorlijk veel suiker aan toegevoegd.

Een boterham met 20 gram appelstroop bevat ongeveer 3 suikerklontjes. Een flink suikerbommetje dus!

Is 100% appelstroop gezonder?

100% appelstropen worden alleen gemaakt van appels, zonder toegevoegde suikers. Hierdoor bevatten ze vaak net iets minder suiker, maar het verschil met “gewone” appelstroop is erg klein. Daarom is ook 100% appelstroop niet de meeste gezonde keuze.

IJzer in appelstroop

Appelstroop bevat veel ijzer, maar dit is niet afkomstig van de appels maar van de suikerbieten. In een appel zit namelijk nauwelijks ijzer.

Volwassenen hebben 11-16 mg ijzer per dag nodig. Een boterham met 20 gram appelstroop bevat ongeveer 2,5 mg ijzer. Om voldoende ijzer naar binnen te krijgen, helpt appelstroop dus wel iets mee, maar het is gezonder om het uit andere producten te halen. Denk hierbij aan vlees, donkergroene groente zoals spinazie en boerenkool, bonen en noten.

Stelling: appelstroop is gezond broodbeleg


Bronnen: