Is alcohol een dikmaker?

Er zijn veel onduidelijkheden over wat nou echt waar is. Wekelijks ontrafelen wij een feit of fabel op basis van betrouwbare informatie.

Alcohol drinken is vaak onderdeel van het dagelijks leven en we staan meestal niet stil bij de gezondheidseffecten hiervan op lange termijn.

In alcoholische dranken zitten weinig tot geen voedingsstoffen, maar ze bevatten wel veel calorieën. Door alcohol te drinken, krijg je al snel veel calorieën binnen, waardoor je kunt aankomen in gewicht. 

In 1 glas rosé zitten 107 kcal dit is vergelijkbaar met 1,5 chocoladebiscuit. Om dit te verbranden zou je 24 minuten moeten wandelen op een matig tempo (berekend op basis van een persoon van 77 kg). 

Minder alcohol drinken kan bijdragen aan een gezond gewicht, dit is belangrijk voor de preventie van kanker. Lees meer over onze aanbeveling Houd je gewicht gezond.

Om de kans op kanker te verkleinen is het beter om helemaal geen alcohol te drinken. Mocht je dat wel willen doen, beperk dit dan tot 1 glas per dag. Dit advies geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. 

Alcohol is een dikmaker​: FEIT


Benieuwd naar andere feiten en fabels en ons team van experts? Kijk dan hier