Bestaat er een anti-kanker dieet? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Bestaat er een anti-kanker dieet?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Er zijn verschillende diëten waarvan wordt gezegd dat ze kunnen helpen bij het voorkomen of behandelen van kanker. Dit worden ook wel anti-kanker diëten genoemd.

Geen bewijs

Er is geen bewijs dat je kanker kunt genezen of verminderen met een anti-kanker dieet. Om de kans op het (opnieuw) krijgen van kanker te verkleinen, raden we aan om de aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds te volgen.

Overzicht

Hieronder vind je een overzicht van bekende ‘anti-kanker diëten’ met daarbij een link naar de uitgebreide artikelen hierover:

Het Moermandieet

Het Moermandieet bestaat uit producten met veel vezels eten, zoals producten van volkoren granen en verse groenten en fruit. De aandacht is verder gericht op vitamine A, vitamine B-complex, vitamine C en E, citroenzuur, ijzer, jodium en zwavel.

Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat het Moermandieet kanker kan genezen of klachten van kanker kan verminderen.

Lees meer over het Moerman dieet

Het Gerson-dieet

Het Gerson-dieet is een streng biologisch en veganistisch dieet waarbinnen veel producten verboden zijn. Er mogen geen dierlijke producten zoals vlees, vis, kaas, ei en zuivelproducten worden gegeten. Het dieet bestaat vooral uit grote hoeveelheden fruit en groenten in de vorm van sappen, glutenvrije granen en lijnzaadolie. Ook worden er veel supplementen met vitamines en mineralen genomen. Verder moeten mensen die het dieet volgen darmspoelingen (klysma’s) met koffie of ‘wonderolie’ doen.

Lees meer over het Gerson-dieet

Het bloedgroep dieet

Het bloedgroepdieet is een dieet waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen de vier bloedgroepen: A, B, AB en O. Voor elke bloedgroep is een dieet opgesteld, met daarbij een beweegadvies.
Er is geen onderzoek gedaan naar het bloedgroepdieet bij kanker. Daarnaast is niet bewezen dat een bepaald dieet beter zou zijn voor mensen met een bepaalde bloedgroep.

Lees meer over het bloedgroep dieet

Het ketogeen dieet

Een ketogeen dieet is een streng dieet dat bestaat uit weinig koolhydraten, weinig tot een normale hoeveelheid eiwitten en veel vet. Bij een ketogeen dieet eet je maximaal 50 gram koolhydraten per dag.
Er is onvoldoende onderzoek gedaan naar het effect van een ketogeen dieet op de groei van tumoren. Momenteel ontbreken goede onderzoeken bij grote groepen mensen met kanker om hier meer over te zeggen.

Lees meer over het ketogeen dieet

Vasten

Vasten betekent dat je gedurende een bepaalde tijd niet eet. Dit kan een aantal uur zijn, maar soms ook een dag of zelfs meerdere dagen. Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs om te zeggen dat vasten invloed heeft op de groei van tumoren bij mensen. Vasten wordt daarom niet aanbevolen bij kanker. Er zijn aanwijzingen uit dierproeven dat vasten mogelijk kan helpen, maar meer studies bij mensen zijn nodig om erachter te komen of vasten werkt en veilig is bij mensen.

Lees hier meer over vasten

Diëten om de kans op het (opnieuw) krijgen van kanker te verkleinen

Na de behandeling van kanker is het niet nodig om een speciaal dieet te volgen. Wel kan het zijn dat je door de behandeling te zwaar bent geworden. Een gezond gewicht is belangrijk om de kans te verkleinen dat je (opnieuw) kanker krijgt.

BMI

De Body Mass Index (BMI) geeft een aan of je een gezond gewicht hebt. Gebruik onze BMI calculator.  om je BMI snel en makkelijk te berekenen. In dit artikel vind je tips om af te vallen.

Begeleiding door een diëtist kan helpen om op een gezonde manier af te vallen, zodat je wel gewicht verliest maar niet ten koste van je spiermassa en conditie. Hierbij is het ook belangrijk om voldoende te bewegen.

Ons advies

Om je kans op kanker te verkleinen, raden wij aan om de aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds op te volgen. Ook als je klaar bent met de behandeling van kanker.

Tijdens de behandeling is het van belang gezond te eten en drinken met voldoende eiwitten. Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof voor het lichaam en zorgen in combinatie met beweging voor opbouw en behoud van spiermassa. Dit helpt om de behandeling zo goed mogelijk te doorstaan.

Als je toch een speciaal dieet wilt gaan volgen, overleg dit dan altijd eerst met je arts of oncologiediëtist. Sommige diëten kunnen gevaarlijke gevolgen hebben zoals tekorten aan belangrijke voedingsstoffen en infecties.


Een samenwerking tussen