Kun je met het Gerson-dieet kanker genezen? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Kun je met het Gerson-dieet kanker genezen?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Nee, het is niet bewezen dat het Gerson-dieet kanker kan genezen of klachten van kanker kan verminderen. Het dieet kan mogelijk zelfs gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

Ons advies

Wij raden af om het Gerson-dieet te volgen bij kanker. Bespreek altijd met je behandelend arts of diëtist als je een bepaald dieet wilt gaan volgen of een alternatieve behandeling wilt proberen.

Tijdens de behandeling van kanker adviseren wij om te kiezen voor een gevarieerd en volwaardig eetpatroon. Dat betekent dat je eten en drinken alle noodzakelijke voedingsstoffen moet bevatten die nodig zijn om de conditie zo goed mogelijk te houden. Een oncologiediëtist kan je helpen met een persoonlijk voedingsadvies.

Wat is het Gerson-dieet?

Het Gerson-dieet, ook wel Gerson-therapie of regime genoemd, is een streng biologisch en veganistisch dieet waarbinnen veel producten verboden zijn. Er mogen geen dierlijke producten zoals vlees, vis, kaas, ei en zuivelproducten worden gegeten. Het dieet bestaat vooral uit grote hoeveelheden fruit en groenten in de vorm van sappen. Ook worden binnen het dieet glutenvrije granen en graanproducten en lijnzaadolie geadviseerd.

Daarnaast zijn supplementen met vitamines en mineralen onderdeel van het Gerson-dieet. Verder moeten mensen die het dieet volgen darmspoelingen (klysma’s) met koffie of wonderolie doen.

Gevaren van het Gerson-dieet

Sommige onderdelen van het Gerson-dieet lijken gezond, zoals het eten van veel groenten en fruit. Maar het eten en drinken van hele grote hoeveelheden van maar één soort voedsel, bereid op één bepaalde manier (gepureerd tot sap), is niet gezond. Net zoals het weglaten van andere soorten eten en drinken. Hierdoor kunnen snel tekorten aan voedingsstoffen ontstaan. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid, met name voor mensen die verzwakt en ziek zijn.

Daarnaast kunnen de darmspoelingen leiden tot infecties, uitdroging, een verstoorde balans van de mineralen in het lichaam en hart- en longproblemen, met zelfs de dood als gevolg. Door langdurig gebruik van darmspoelingen kunnen verstopping en darmontsteking ontstaan. Andere mogelijke bijwerkingen zijn een verminderde eetlust, diarree, misselijkheid, buikkrampen, pijn, koorts en zweten, koortsuitslag, duizeligheid en zwakte.

Verder kan het slikken van voedingssupplementen gevaarlijk zijn. Uit onderzoek blijkt dat supplementen een negatief effect kunnen hebben op de behandeling van kanker zoals bestraling of behandeling met medicijnen. Het is daarom belangrijk om altijd te overleggen met je behandelend arts of verpleegkundige als je overweegt een supplement te gaan slikken. Lees hier meer over voedingssupplementen en kanker.

Ten slotte wordt het Gerson-dieet soms gezien als vervanging van de reguliere behandelingen. Het stoppen van de reguliere behandelingen en medicatie is gevaarlijk en kan de kans op genezing van kanker juist verminderen.


Een samenwerking tussen