Helpt een ketogeen dieet tegen kanker? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Helpt een ketogeen dieet tegen kanker?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Dat is nog onduidelijk. Er missen goede onderzoeken om antwoord te geven op deze vraag.

Ons advies

Begin nooit zelf aan een ketogeen dieet. Vraag altijd aan je arts of diëtist of een ketogeen dieet in jouw situatie verstandig is.

Wat is een ketogeen dieet?

Een ketogeen dieet (ook wel het Coy-dieet genoemd) is een streng dieet dat bestaat uit weinig koolhydraten, weinig tot een normale hoeveelheid eiwitten en veel vet. Bij een ketogeen dieet eet je maximaal 50 gram koolhydraten per dag. Lees meer over de inhoud van het ketogeen dieet op de website van het Voedingscentrum.

Ketonen worden over het algemeen pas in het lichaam aangemaakt als je gedurende 48 uur minder dan 50 gram koolhydraten per dag binnenkrijgt. Dit is vier tot zeven keer zo weinig koolhydraten als bij een gemiddeld Nederlands voedingspatroon.

Waarom zou het ketogeen dieet werken?

Net zoals gezonde lichaamscellen hebben kankercellen glucose nodig als energiebron. Wanneer je heel weinig koolhydraten eet, daalt de hoeveelheid glucose in je bloed. De theorie is dat een gebrek aan glucose in het bloed de tumorcellen als het ware zou ‘uithongeren’.

Daarnaast neemt de hoeveelheid insuline in het bloed af bij een lage inname aan koolhydraten. Ook dit zou de tumorgroei remmen.

Het boek Kankervrij van William Cortvriendt beschrijft het ketogeen dieet als effectief middel tegen kanker. Het boek beschrijft echter alleen de positieve, vaak op dierstudies gebaseerde, kanten van het ketogeen dieet. Let erop dat in het boek de nadelen van het ketogeen dieet niet worden besproken. De schrijver baseert zijn praktijkadvies op onvoldoende bewijs uit onderzoek bij mensen met kanker.

Is het volgen van een ketogeen dieet veilig voor mensen met kanker?

Dat is niet zeker. Wanneer kankercellen zich inderdaad aanpassen aan een ketogeen dieet en veranderen in een meer ongevoelige en kwaadaardige variant, dan is het ketogeen dieet niet veilig.

De meeste mensen met kanker hebben weinig last van bijwerkingen bij het volgen van een ketogeen dieet. Bijwerkingen die mogelijk kunnen optreden zijn obstipatie (verstopping), vermoeidheid, zout verlies en een te hoog zuurgehalte in het bloed (milde acidose). Bij vergevorderde kanker kan een streng dieet als belastend worden ervaren als juist de producten die graag worden gegeten niet meer gegeten mogen worden. Ook kan het ketogeen dieet, indien dit niet onder begeleiding van een diëtist wordt gevolgd, leiden tot tekorten aan vitamines en mineralen.


Een samenwerking tussen