Wat kan ik het beste drinken? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Wat kan ik het beste drinken?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Drinken is belangrijk voor het regelen van de lichaamstemperatuur, de opname van voedingsstoffen in de darm en het verwerken van afvalstoffen in het lichaam.

Overgewicht voorkomen

Om overgewicht te voorkomen is het goed om vooral energiearme dranken te drinken. Dit zijn dranken waar weinig calorieën (energie) in zitten. We geven hier verschillende voorbeelden:

Water

De smaak van water kan mogelijk op den duur gaan vervelen. Om de smaak te variëren zonder extra calorieën toe te voegen kun je diverse suikervrije siropen door het water mengen. Ook kun je je water op smaak brengen met kruiden en stukjes fruit, zoals:

  • muntblaadjes
  • komkommer
  • gember
  • appel
  • blauwe bessen
  • frambozen

Probeer ook combinaties uit zoals:

  • aardbeien en basilicum
  • watermeloen en muntblaadjes
  • gember en appel

Voor het toevoegen van bessen en kruiden is het goed om deze vooraf te kneuzen, zo komen de smaken beter vrij in het water. Dit doe je door de kruiden even kort te breken of met een vijzel te malen. Water met een smaakje kan in een afsluitbare fles of karaf maximaal 3 dagen in de koelkast worden bewaard.

Bruisend water

In plaats van kraanwater kun je ook bruisend water nemen. De bubbels geven een andere smaak en gevoel in de mond. Er is ook bruisend water te koop waaraan al smaken zijn toegevoegd zoals munt en citroen zonder toegevoegde suiker. Op het etiket kun je lezen of er wel of geen suiker is toegevoegd.

Thee

In thee zitten geen calorieën. Ook de verschillende soorten vruchten- of kruiden thee zijn caloriearm zolang je zelf geen suiker toevoegt. Je kunt ook zelf kruidenthee maken door aan gekookt water verse munt of gember toe te voegen.

Koffie

In koffie zitten geen calorieën; de suiker en melk die je eventueel toevoegt wel. Als zwarte koffie niet smaakt, kun je de suiker vervangen door zoetstof. In plaats van volle (koffie)melk of room, kun je halfvolle of magere koffiemelk of melk gebruiken. Met geklopte halfvolle of magere melk maak je een caloriearme cappuccino of latte macchiato.

Cappuccino uit koffieautomaten bevat vaak suiker. Ook zit er vaak volle melkpoeder in. Mocht je in de gelegenheid zijn om zelf melk of poeder toe te voegen, kies dan een magere variant.

Half-om-half sap en water

Vruchtensappen of frisdranken kun je mengen met water. Schenk je glas bijvoorbeeld voor de helft in met sap en leng de rest met water aan. Daardoor ontstaat een frisse drank met minder calorieën dan gewone vruchtensappen of frisdranken.

Groentesap

Groentesap zoals tomatensap, wortelsap of sappen van diverse groenten, is van nature caloriearm. Ze zijn kant-en-klaar te koop, maar met een sapcentrifuge of blender kun je ook zelf groentesappen en smoothies van groenten maken en leuke variaties uitproberen. Voorbeelden hiervan zijn wortel-citroen en komkommer-spinazie.

Light en zero frisdranken

Er is een grote variatie aan light- en zero frisdranken verkrijgbaar. Op het etiket kun je lezen of een dergelijke drank geen of nauwelijks calorieën bevat. Met zoetstof gezoete dranken kun je veilig in normale hoeveelheden drinken. Lees hier meer over het gebruik van zoetstoffen.

Suikervrije limonade

Er zijn verschillende soorten suikervrije limonade te koop. Hier zitten geen calorieën in. Je kunt ook bruisend water aan de limonade toevoegen.

Zuiveldranken

Dranken zoals melk en drinkyoghurt bevatten calcium en vitamine D. Daarom wordt aangeraden om dagelijks een halve liter melk- of melkproduct te drinken. Volle zuiveldranken leveren echter veel calorieën, zeker als ze ook nog met suiker zijn gezoet. Om de hoeveelheid calorieën te beperken zijn halfvolle of magere melk- en yoghurtproducten zonder toevoeging van suiker een betere keuze. Karnemelk is al van nature vetarm.

Bouillon en soep

Bouillon is caloriearm, zowel zelf getrokken bouillon als bouillon van een bouillonblokje of -poeder. Kant-en-klaar soepen leveren vaak meer calorieën, bijvoorbeeld door gebruik van room, bindmiddel of een calorierijke vulling zoals spekjes of worst. Daarnaast bevat gebonden soep meer calorieën dan heldere soep of soep op basis van gepureerde groenten. Je kunt op de verpakking lezen hoeveel calorieën de soep bevat.

Hoeveel vocht heb ik nodig?

Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig. Hoeveel vocht je precies nodig hebt hangt af van je leeftijd, de omgevingstemperatuur, lichamelijke inspanning, het eten en je gezondheidstoestand. Mensen met de diagnose kanker hebben tijdens de behandeling vaak meer vocht nodig.


Een samenwerking tussen