Zijn zoetstoffen kankerverwekkend? - WKOF

Zijn zoetstoffen kankerverwekkend?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Het lijkt onwaarschijnlijk dat zoetstoffen kankerverwekkend zijn. Zoetstoffen mogen alleen in producten gebruikt worden als ze na onderzoek zijn goedgekeurd en veilig zijn.

Ons advies

Zoetstoffen in normale hoeveelheden zijn veilig. Gebruik niet meer zoetstoffen dan volgens de aanbevelingen is toegestaan.

Wat zijn zoetstoffen?

Zoetstoffen worden vaak in plaats van suiker gebruikt, omdat ze geen of nauwelijks calorieën bevatten. Ze zijn wel 30 tot 500 keer zoeter dan suiker. Voorbeelden van zoetstoffen zijn sorbitol, sucralose, aspartaam en xylitol. Zoetstoffen zijn los te koop als tabletjes, druppels of poeders. Ook worden zoetstoffen verwerkt in allerlei producten, zoals (light)frisdranken, kauwgom, snoep, jam en diverse kant-en-klaar producten.

Veiligheid

Zoetstoffen hebben een E-nummer. Dit betekent dat de stoffen veilig zijn voor gebruik en gecontroleerd zijn door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). De EFSA heeft per zoetstof vastgesteld hoeveel er per dag veilig gebruikt kan worden. Hierbij wordt rekening gehouden met dat de gevoeligheid voor stoffen van persoon tot persoon verschilt. Ook heeft de EFSA per product bepaald hoeveel zoetstof eraan mag worden toegevoegd. Hierdoor kun je er niet te veel van binnenkrijgen.


Een samenwerking tussen