Een diëtist kan je helpen met problemen bij en vragen over voeding, gezondheid en gewicht. In dit artikel lees je meer over wat een diëtist voor jou kan betekenen.
Samen bekijk je wat de mogelijkheden en beperkingen zijn en wat bereikt kan worden. Door nauw samen te werken met je arts zorgt een diëtist ervoor dat het advies ook past bij je ziekte en behandeling. Na een tijdje bekijk je samen met je diëtist wat het resultaat is en kunnen de adviezen zo nodig worden aangepast.
Goede voeding helpt de kans op kanker te verkleinen, maar ook om zo goed mogelijk te herstellen na de ziekte en/of behandeling. Een diëtist met ervaring met voeding bij kanker (oncologiediëtist) kan je hierbij helpen. De diëtist kan je een betrouwbaar en passend advies geven. Ook bij problemen die ontstaan door je ziekte of behandeling kan een diëtist helpen.
Het kan zijn dat je vanwege andere ziekten al rekening met je voeding moet houden, zoals bij diabetes, hart- en vaatziekten en aandoeningen in de maag of darmen. De voedingsadviezen en tips voor de verschillende problemen lijken dan soms moeilijk te combineren of kunnen in jouw situatie lastig zijn om op te volgen. Een afspraak bij de diëtist kan dan ook zeker helpen.
Je kunt zelf een afspraak maken met een diëtist. Via de Verwijsgids Kanker kun je een diëtist met kennis van voeding bij kanker vinden bij jou in de buurt. Je kunt ook je arts vragen je naar een diëtist te verwijzen die kennis heeft van voeding bij kanker.
De zorgverzekeraar vergoedt (een deel van) de behandeling bij een diëtist. In 2023 worden de eerste 3 behandeluren vergoed vanuit de basisverzekering. De vergoedingen vanuit aanvullende verzekeringen zijn verschillend. Dat kun je het best bij je zorgverzekeraar navragen.
Bij problemen of vragen rondom voeding, gezondheid en gewicht is het goed om een afspraak te maken met een diëtist.