Er zijn verschillende soorten peulvruchten, zoals bruine bonen, kidneybonen, linzen, kikkererwten en sojabonen. Je kunt er eindeloos mee variëren, maar kun je er ook vlees mee vervangen?
Peulvruchten zijn gezond! Ze bevatten veel vezels en net als vlees bevatten ze ijzer, eiwit en verschillende B-vitamines. Hierdoor kun je vlees goed vervangen door peulvruchten. Voor peulvruchten is het advies om ze elke week te eten.
Let op: vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten. Kies naast peulvruchten ook voor vis, ei en zuivel. Zo krijg je voldoende voedingsstoffen binnen! Als er ‘s avond peulvruchten op het menu staan, kun je natuurlijk ook in de middag volkoren boterhammen met kaas eten en een glas melk erbij drinken om zo toch vitamine B12 binnen te krijgen.
Minder vlees op het menu zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien:
Wist je dat er ook ‘groene’ peulvruchten bestaan? Voorbeelden hiervan zijn snijbonen, peultjes en doperwten. Dit zijn officieel peulvruchten, maar tellen mee als groente vanwege hun gezondheidsvoordelen. Hetzelfde geldt voor pinda’s: ook dit zijn officieel peulvruchten, maar rekenen we tot de noten.
Bron: Voedingscentrum