Zijn bananen dikmakers? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Zijn bananen dikmakers?

Bananen zijn na appels de meest gegeten fruitsoort in Nederland. Perfect om gelijk uit de schil te eten, om te verwerken in bananenbrood of in een heerlijke smoothie. Toch zijn er ook mensen die bananen liever laten liggen, omdat ze denken dat je er dik van wordt. Maar wat is hiervan waar?

Tros bananen

Calorieën in bananen

Bananen bevatten in vergelijking met ander fruit meer calorieën en weinig vitamine C. Maar bananen bevatten wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze. Zolang jouw energiebalans in orde is, past een banaan prima in een gezond voedingspatroon.

Is banaan gezond?

Bananen zijn daarom net als andere fruitsoorten een gezonde keuze. Wissel vooral af met verschillende fruitsoorten, zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.

Hoe rijper de banaan, hoe zoeter

Bananen smaken heerlijk zoet. Dit hangt wel samen met de rijpheid. Bij het rijpen van de banaan wordt zetmeel omgezet in suikers. In onrijpe bananen zit 20 keer zoveel zetmeel dan suiker. Aan het eind van de rijping is dat omgekeerd, dan bevat een banaan 20 keer zoveel suiker dan zetmeel. Hierdoor smaakt een rijpere banaan zoeter dan een groene banaan.

Wist je dat bananen veel ethyleen produceren? Dit stofje versnelt de rijping van ander fruit, waardoor deze sneller bederven als ze op dezelfde fruitschaal liggen.

Stelling: bananen zijn dikmakers


Bronnen: