Als je een gezond gewicht hebt, is het dan niet erg als je minder beweegt? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Als je een gezond gewicht hebt, is het dan niet erg als je minder beweegt?

Maakt het uit hoeveel je beweegt als je een gezond gewicht hebt? Of is het altijd nodig om voldoende te bewegen? In dit artikel lees je er alles over.

persoon die wandelt

Verklein de kans op kanker

Elke dag bewegen is goed voor je. Het verbetert jouw gezondheid, verkleint de kans op kanker en helpt jouw gewicht gezond niveau te houden.

Bewegen en je hormoonspiegel

Hoe kan lichaamsbeweging de kans op kanker verkleinen? Hier zijn verschillende verklaringen voor. Lichaamsbeweging houdt onder andere de hormoonspiegel in balans. Dat is belangrijk, want te veel van bepaalde hormonen (zoals oestrogeen) de kans op kanker vergroot (zoals borstkanker).

Overgewicht

Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, helpt je op een gezond gewicht te blijven. Door te bewegen verbrand je kilocalorieën. Overgewicht vergroot de kans op maar liefst 12 kankersoorten. Zo helpt lichaamsbeweging ook de kans op deze kankersoorten te verkleinen.

Beweeg!

Het is daarom voor iedereen – dun en dik, jong en oud – belangrijk om voldoende te bewegen. Wij raden volwassenen aan om elke dag minimaal 30 minuten te bewegen. Daaronder verstaan we niet alleen sporten, maar iedere vorm van beweging. Je kunt dit makkelijk verdelen over de dag. Met fietsen naar je werk of naar het station en in de middag nog een rondje wandelen met je collega’s, kom je vaak al een heel eind.

Stelling: als je een gezond gewicht hebt, is het niet erg als je minder beweegt