Verdampt alle alcohol tijdens het koken? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Verdampt alle alcohol tijdens het koken?

Naast het drinken van een biertje of wijntje op het terras, kan alcohol ook als ingrediënt gebruikt worden tijdens het koken. Er wordt vaak gezegd dat de alcohol tijdens het koken helemaal verdampt, maar is dit ook echt zo?

Alcohol in warme gerechten

Bij veel verschillende gerechten wordt alcohol toegevoegd als smaakmaker. Denk bijvoorbeeld aan witte wijn in een risotto, kaasfondue of bij de mosselen. Of een stoofpot met rode wijn of een donker biertje. Een andere manier van koken met alcohol is flamberen. Hier is een drank voor nodig met minimaal 40% alcohol. Deze drank wordt kort aangestoken.

De hoeveelheid alcohol die achterblijft in het eten verschilt per bereidingswijze:

  • Als je een gerecht 2 uur laat stoven op het vuur verdampt ongeveer 90% van de alcohol.
  • Na het koken of stoven van je gerecht gedurende 15 minuten blijft nog 60% van de alcohol over. Dan verdampt dus maar 40% van de alcohol.
  • Als een gerecht geflambeerd wordt, blijft er zelfs 75% van de alcohol nog in het eten.
Manier van bereiden Tijd Alcohol die overblijft in het gerecht
Toevoegen aan een warm gerecht, daarna niet meer koken 85%
Flamberen 75%
Een koud gerecht een nacht laten staan 10-12 uur 70%
Koken zonder roeren 25 minuten 40%
Koken/sudderen 15 minuten 40%
30 minuten 35%
60 minuten 25%
90 minuten 20%
120 minuten 10%
150 minuten 5%

Alcohol in koude gerechten

Alcohol wordt ook gebruikt in koude gerechten zoals tiramisu, boerenjongens of sommige soorten kwarktaart. Ook al worden deze gerechten niet verhit, verdampt toch een deel van de alcohol. Dit hangt af van hoe je deze gerechten bewaart. Denk bijvoorbeeld aan hoe lang het wordt bewaard, op welke temperatuur en of het eten wordt afgedekt.

Als je een koud gerecht met alcohol een nacht onafgedekt in de koelkast bewaart, blijft er nog tussen de 70 en 77% alcohol in het gerecht over.

Let op!

Bij zwangerschap kun je gerechten waar alcohol in is verwerkt beter laten staan. Check dus goed of jouw gerecht alcohol bevat. Je kan het op de menukaart lezen of navragen bij de ober.

Stelling: alcohol verdwijnt helemaal uit gerechten na het koken