Het advies is om iedere dag minimaal 250 gram groente te eten. Hiermee krijg je veel vitaminen, vezels en andere belangrijke voedingsstoffen binnen. Kom jij altijd aan de 250 gram groente?
Als je in de supermarkt 250 gram groente in je karretje hebt gelegd, betekent dit niet altijd dat je ook voldoende groente binnenkrijgt. Bij rauwe groenten, zoals tomaten, komkommer en sla is het eenvoudig: omdat je het rauw eet is 250 gram ook echt 250 gram.
Wanneer je groente gaat bereiden is het een ander verhaal. Dit begint al bij het schoonmaken van groente. Vaak gooi je hierbij een deel weg, zoals de buitenste laag van een ui en de topjes van sperziebonen. Vervolgens verandert de bereiding ook het gewicht van de groente. Zo blijft er van spinazie of andijvie in de pan niet veel over.
Maar hoe weet je dan hoeveel groente je moet kopen? In onderstaande tabel zie je hoeveel gram onbereide groente je nodig hebt om 250 gram groente over te houden na schoonmaken en bereiding.
Groentesoort | Hoeveelheid groente (gram) |
Andijvie | 370-450 |
Asperges | 300-375 |
Aubergine | 250-325 |
Bloemkool | 325-375 |
Boerenkool | 500-575 |
Broccoli | 325-375 |
Champignons | 425-500 |
Courgette | 250-325 |
Paksoi | 375-450 |
Paprika | 500 |
Pompoen | 375-425 |
Prei | 450-500 |
Rode kool | 250-325 |
Sperziebonen | 275 |
Spinazie | 450-500 |
Spitskool | 325-375 |
Tomaat | 300-375 |
Ui | 300 |
Wortel | 250-325 |
Bron: Voedingscentrum