Mag je spinazie opnieuw verwarmen? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Mag je spinazie opnieuw verwarmen?

Spinazie wordt vaak in grote verpakkingen verkocht. Niet gek dus als je het niet in één avond op krijgt. Er wordt gezegd dat je spinazie niet opnieuw mag verwarmen. Maar klopt dit wel?

Bevroren spinazie

De stofjes nitraat en nitriet

Spinazie bevat het stofje nitraat. Bij het bewaren of bereiden van spinazie, kan dit stofje worden omgezet naar nitriet. Nitriet kan schadelijk zijn wanneer je hier te veel van binnenkrijgt.

Spinazie opnieuw opwarmen

Toch kun je spinazie gewoon opnieuw verwarmen. Let wel op dat je de spinazie na de eerste keer verwarmen laat afkoelen en meteen daarna in de koelkast of vriezer bewaart. Hierdoor voorkom je dat er te veel nitriet gevormd kan worden.

Bewaar bereide spinazie niet langer dan twee dagen in de koelkast. In de vriezer kun je bereide spinazie in een afgesloten bakje tot 3 maanden bewaren.

Wist je dat spinazie tot de bladgroenten behoort en boordevol gezonde voedingsstoffen zit? Denk aan vitamine A, vitamine K, foliumzuur en ijzer.

Houdbaarheid van spinazie checken

Om te weten of rauwe spinazie nog goed is, kun je kijken naar de bladeren. Wanneer ze een andere kleur krijgen, slap worden of een zurige geur krijgen, kun je ze beter niet meer eten. Wil je rauwe spinazie invriezen? Zorg dan dat je ze vooraf eerst kort blancheert (verhit) in een pan.

Stelling: je mag spinazie opnieuw opwarmen


Bronnen: