Val je af door pittig eten? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Val je af door pittig eten?

Heet eten met flink wat rode pepers; je moet er van houden. Er wordt weleens gezegd dat het eten van pittig voedsel met rode pepers helpt om af te vallen. Maar is dit echt zo? Is het ‘peperdieet’ dé manier om gemakkelijk gewicht te verliezen?

Rode pepers

Capsaïcine: heet en brandend stofje

Het stofje dat rode pepers zo heet maakt is capsaïcine. Deze stof zorgt voor het brandende gevoel in je mond na het eten van gerechten met pepers, maar kan bijvoorbeeld ook voor brandende ogen zorgen als je per ongeluk na het snijden van pepers in je ogen wrijft.

Pepers en de energiebalans

Uit onderzoek blijkt dat de stof capsaïcine invloed heeft op de energiebalans. Deelnemers die iedere dag 2,56 milligram capsaïcine (1 gram rode peper) per maaltijd aten, bleken net iets meer energie te verbruiken dan deelnemers die geen peper toevoegden aan hun maaltijd. Dit effect was alleen heel klein en wat het doet met je gewicht, met name op de langere termijn, is niet bekend.

Wel of geen ‘peperdieet’?

Er is nog te weinig bekend om conclusies te trekken over het ‘peperdieet’.  Uiteindelijk is je gewicht een kwestie van balans tussen de energie die je binnenkrijgt door te eten en drinken, en de energie die je verbruikt door te bewegen. Alleen als je meer verbrandt dan je binnenkrijgt, val je af. Als je precies hetzelfde blijft eten en niet meer gaat bewegen, zal een extra pepertje waarschijnlijk weinig effect hebben.

Stelling: je valt sneller af door pittig voedsel met rode pepers te eten


Bron: