In de supermarkt zijn er veel verschillende soorten olijfolie te koop. Er wordt wel eens gezegd dat je olijfolie niet zou mogen verhitten. Maar geldt dit voor alle soorten olijfolie en wat is hier de reden van?
Olijfolie bevat veel onverzadigde vetten. Dit zijn gezonde vetten die ook in vette vis, noten, zaden en andere vloeibare plantaardige oliën zitten. Lees meer over gezonde vetten.
Wist je dat olijfolie niet alleen uit het vruchtvlees van de olijf wordt geperst maar ook uit de pit?
Er zijn verschillende soorten olijfolie, elk met een eigen smaak en toepassing. Olijfolie van de eerste persing wordt ook wel vierge olijfolie genoemd. Een speciale vorm hiervan is extra vierge olijfolie. Deze soort heeft de beste kwaliteit en de meeste smaak.
De gewone olijfolie heeft een neutralere smaak en bevat zowel vierge olijfolie als geraffineerde olijfolie. Raffinering van olijfolie is het eruit halen van onzuiverheden door de olie te verhitten en af te laten koelen.
Vaak staat op de verpakking welke soort olijfolie het is en of je deze het beste voor warme of koude gerechten kunt gebruiken. Gewone olijfolie en vierge olie zijn geschikt voor bakken en braden.
Vanwege de smaak wordt extra vierge olijfolie vooral koud gebruikt voor bijvoorbeeld door pasta, salades en dressings. Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren. Zorgt bij bereiding voor dat de olie niet te warm wordt en gaat roken of dampen. Als de olie warmer dan 180 graden wordt kunnen er ongezonde stoffen ontstaan.
Bron: