Zitten er in een oliebol meer calorieën dan in een appelflap? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Zitten er in een oliebol meer calorieën dan in een appelflap?

Tijdens de feestdagen zijn oliebollen en appelflappen volop verkrijgbaar. Maar bevat een oliebol meer calorieën dan een appelflap?

Oliebollen

Oud en nieuw

Rond de jaarwisseling zijn er op veel plekken oliebollen en appelflappen te koop. Deze zoete lekkernijen kunnen bijna niet ontbreken tijdens de feestdagen, maar hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in? En wat is de ‘slankste’ keuze: een oliebol of een appelflap?

Oliebol versus appelflap

Zowel in oliebollen als appelflappen zitten aardig wat calorieën. Een kleine oliebol (65 gram) bevat zo’n 166 kilocalorieën (kcal). In de variant met rozijnen zitten net iets meer calorieën, zo’n 180 kcal per stuk.

Hoewel een oliebol al een behoorlijke caloriebom is, is het nog niets in vergelijking met een appelflap. Dit lijkt misschien een gezondere keuze omdat er fruit in zit, maar niets is minder waar. Een appelflap (100 gram) bevat veel meer calorieën, 360 kcal per stuk om precies te zijn.

Wist je dat het woord ‘oliebol’ al sinds 1868 in de Van Dale staat?

Pas op met calorierijke producten

Wanneer je regelmatig producten met veel vet, zetmeel en/of suiker eet, kun je gemakkelijk in gewicht aankomen. Overgewicht vergroot de kans op kanker. Eet daarom zo min mogelijk van dit soort producten en kies liever voor verse en caloriearme producten als groente, fruit, volkorenproducten en peulvruchten. Dit helpt je om minder calorieën binnen te krijgen en je gewicht gezond te houden.

Genieten tijdens de feestdagen

Met kerst of oud en nieuw kun je prima genieten van een oliebol of appelflap, waarbij de oliebol dus de slankere optie is. Zie het als een échte traktatie voor een bijzonder moment in het jaar en geniet er bewust van.

Stelling: in een oliebol zitten meer calorieën dan in een appelflap


Bronnen: