Kun je vezelrijke voeding vervangen door vezelsupplementen? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Kun je vezelrijke voeding vervangen door vezelsupplementen?

Voor een goede gezondheid hebben wij elke dag voedingsvezels nodig. Vrouwen hebben 30 gram vezels per dag nodig, mannen 40 gram per dag. Kan een supplement met vezels vezelrijke voeding zoals volkorenbrood vervangen?

Vezels

Gezond eten

Wanneer je gezond en gevarieerd eet, krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Dit geldt ook voor vezels. Soms kan het nodig zijn om wat extra’s te nemen, bijvoorbeeld wanneer je ziek bent en minder goed kunt eten. Dan kan een voedingssupplement nuttig zijn.

Voedingssupplementen: gezondheid in een potje?

Voedingssupplementen zijn producten met specifieke voedingsstoffen in geconcentreerde hoeveelheid. Ze zijn er in de vorm van tabletten, capsules, poeders, druppels of drankjes. Ze zijn bedoeld als aanvulling op de normale voeding, maar niet als vervanging.

Het kan verleidelijk zijn om met een voedingssupplement een minder gezond voedingspatroon te willen compenseren. De marketing van producenten van supplementen suggereert dit vaak ook. Het is daarom goed om te weten dat voedingssupplementen nooit beter zijn dan een gevarieerde gezonde voeding.

Meer dan alleen vezels

In tegenstelling tot supplementen heeft vezelrijke voeding naast vezels ook vele andere gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Wanneer je hier te weinig van eet kan dit ook zorgen voor een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen. Eet daarom elke dag veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten. Lees meer over onze aanbeveling.

Wist je dat voedingsvezels je beste vriend zijn wanneer je wilt afvallen? Ze geven langer een verzadigd gevoel waardoor je minder snel weer honger krijgt.

Stelling: vezelrijke voeding kun je vervangen met vezelsupplementen