Op steeds meer plekken kom je haver-, soja-, kokos- of rijstdrink tegen als vervanger voor melk. Deze dranken worden vaak gezond genoemd. Maar is dat ook zo? Zijn deze alternatieven voor melk gezonder dan gewone melk?
Plantaardig betekent dat een product niet van een dier afkomstig is. Als je volledig plantaardig eet en drinkt, neem je geen zuivel, vlees, vis, eieren en boter. Dit heet ook wel een veganistisch dieet.
Mensen die alleen plantaardig eten en drinken doen dit vanwege een allergie of intolerantie zoals bijvoorbeeld lactose-intolerantie. Maar ook vanwege dierenwelzijn, het milieu of duurzaamheid.
Een derde van alle klimaatbelasting ontstaat door het maken en eten van voedsel. Vlees, zuivel en bewerkte producten (zoals gebak en snacks) zijn erg belastend voor het milieu. Vanuit de Schijf van Vijf wordt aanbevolen om voldoende zuivel en kaas te eten, maar niet meer dan nodig.
In melk zit calcium, vitamine B2, B12 en eiwitten. Aan de plantaardige alternatieven voor melk wordt vaak calcium en vitamines toegevoegd, maar alleen in sojadrink zit een vergelijkbare hoeveelheid eiwitten als in melk.
In volle melk zit veel verzadigd vet. Als je hier te veel van binnenkrijgt, verhoogt dit de kans op hart- en vaatziekten. Het advies is daarom om magere of halfvolle melkproducten te kiezen. In plantaardige drinks zit geen verzadigd vet.
Is haverdrink dan gezonder dan gewone melk? Nee, voor je gezondheid maakt het niet uit of je haverdrink neemt of gewone melk. Ga wel voor de magere of halfvolle variant als je voor melk kiest.
Als je voor een plantaardig alternatief zoals haverdrink kiest, is het wel belangrijk dat je voldoende eiwitten eet. Plantaardige eiwitten vind je in peulvruchten, granen, tofu, tempé, noten en andere vleesvervangers.