Is bloemkoolrijst gezond? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Is bloemkoolrijst gezond?

In de supermarkt zijn er steeds meer nieuwe producten te vinden waarin groente is verwerkt. Denk aan bloemkoolrijst, broccolirijst en courgettespaghetti, maar ook pizzabodems die gemaakt zijn van groente. Hoe gezond zijn deze producten nu écht?

Schaaltje met bloemkoolrijst

Groente eten is gezond

Het eten van groente is goed voor je, daar is geen twijfel over mogelijk. Door vooral te kiezen voor plantaardige producten, waaronder groente, krijg je veel vezels en gezonde voedingsstoffen binnen. Om deze reden zijn producten die 100% uit groente bestaan, zoals bloemkool- en broccolirijst, een gezonde keuze.

Pizzabodems en wraps

Bij producten die slechts voor een deel uit groente bestaan, hangt het er vanaf wat er verder in het product zit. Zo wordt een pizzabodem of wrap niet alleen gemaakt van groente, maar ook van wit meel. Wit meel bevat weinig vezels, daardoor zijn deze producten niet heel veel gezonder dan de normale varianten.

250 gram groente per dag

Om de aanbevolen 250 gram groente per dag binnen te krijgen, kunnen groenteproducten helpen. Kies dan vooral voor de varianten die volledig uit groente bestaan, zoals bloemkool- en broccolirijst.

Afwisselen

Ons advies is om af te wisselen tussen bijvoorbeeld bloemkoolrijst en zilvervliesrijst. Mocht je een gerecht maken met bloemkoolrijst, voeg dan ook andere gezonde producten met veel voedingsstoffen toe aan het gerecht. Dan krijg je volop voedingsstoffen binnen!

Zelf bloemkoolrijst maken

Haal de bladeren van de bloemkool en snijd hem vervolgens in kleine roosjes. Stop de roosjes in een keukenmachine en laat draaien totdat ze zo klein zijn als rijstkorrels.

Stelling: bloemkoolrijst is gezond


Bronnen: