Val je af door ijskoud water te drinken? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Val je af door ijskoud water te drinken?

Je hebt het misschien weleens gehoord: door ijskoud water te drinken val je af. Door ijskoud water te drinken zou je namelijk meer calorieën verbranden dan wanneer je water op kamertemperatuur drinkt. Maar is dit ook echt zo?

Glas met water en ijsblokjes

Lichaamstemperatuur

Het klinkt ook best logisch, want je lichaam moet harder werken om het ijskoude water op lichaamstemperatuur te krijgen. Het klopt inderdaad dat je lichaam aan het werk moet om ijskoud water te verwarmen naar lichaamstemperatuur, maar de hoeveelheid calorieën die je hiermee verbrandt is minimaal. Per glas ijskoud water gaat het slechts om 4 tot 7 calorieën. Hier zul je (helaas) dus niet van gaan afvallen.

De voordelen van water drinken

Toch is het drinken van water heel goed voor je! Het voorziet je lichaam namelijk van vocht en doordat het geen calorieën bevat, is het ook nog eens een gezonde dorstlesser. Afgewisseld met thee en koffie zonder suiker (en melk) kom je met een aantal glazen gemakkelijk aan de geadviseerde 1,5-2 liter vocht per dag.

Vervangen

Als je calorierijke drankjes met toegevoegde suikers vervangt door water kan het ook zeker helpen om af te vallen. Maar hiervoor hoef je niet per se voor ijskoud water te kiezen. Wel lekker verfrissend natuurlijk!

Stelling: door ijskoud water te drinken val je af