Helpt water met citroen om af te vallen? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Helpt water met citroen om af te vallen?

Misschien heb je de volgende tip ooit gelezen of gehoord: begin je dag met een glas (warm) water met citroen.  Dit ‘wonderdrankje’ zou namelijk je spijsvertering een boost geven, je lichaam ontgiften en je helpen afvallen. Feit of fabel?

Glas water met een schijfje citroen

Is water met citroen een ‘wonderdrankje’?

Tot op de dag van vandaag is er geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de gezondheidsvoordelen die aan het drinken van water met citroen worden toegeschreven.

Is water met citroen gezond?

Water met citroen is een goed alternatief voor dranken met toegevoegde suikers, zoals frisdranken en vruchtensappen. Deze drankjes bevatten namelijk veel suiker. Zo bevat een glas cola maar liefst 6,5 suikerklontjes!

Suikerrijke dranken

Door veel suikerrijke dranken te drinken krijg je ongemerkt veel calorieën binnen. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je aankomt in gewicht. Een verfrissend glaasje water bevat geen calorieën en door de toevoeging van citroen geef je het net even wat meer smaak.

Voedingsstoffen

Citroen bevat gezonde voedingsstoffen, waaronder vitamine C. Als je glas water met citroen drinkt, krijg je daardoor een beetje vitamine C binnen. Maar dit is echt een héél klein beetje. Voor een flinke dosis vitamine C kun je beter een stuk fruit eten.

Is water met citroen slecht voor je tanden?

Ten slotte nog een kleine waarschuwing over water met citroen. Het is namelijk niet zo goed voor je tanden, omdat het zuur in een citroen je tandglazuur aantast. Wissel water met citroen daarom af met andere drankjes, zoals gewoon water, thee/koffie (zonder suiker) of halfvolle melk. En vervang het schijfje citroen bijvoorbeeld ook eens door een takje munt of plakjes komkommer.

Stelling: water met citroen helpt om af te vallen