Groentechips kunnen van allerlei groenten worden gemaakt. Denk aan wortel, rode biet, pastinaak en zoete aardappel. Zijn ze daardoor ook gezonder? Lees het hier.
Groenten verliezen door het frituren veel vitaminen. Hoeveel vitaminen er na het frituren overblijven in groentechips is niet precies bekend. Net als in aardappelchips zullen er nog wel wat vitaminen en mineralen in zitten, maar dit is veel minder dan de hoeveelheid die je binnenkrijgt als je verse groenten eet.
In groentechips zit net als in gewone chips veel zout. Per 100 gram bevat groentechips ongeveer 1,2 gram zout. Het is beter om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Een portie groentechips tikt qua hoeveelheid zout dus aardig aan!
Een voordeel van groentechips is wel dat er meer vezels in zitten dan in gewone chips. Met zo’n 12 gram vezels per 100 gram bevat groentechips al snel 3 keer zoveel vezels dan dezelfde hoeveelheid gewone chips.
Een nadeel is wel weer dat er in groentechips veel meer suiker zit. In 100 gram groentechips zit 20 gram suiker of meer. Dat staat gelijk aan 5 suikerklontjes! In dezelfde hoeveelheid gewone aardappelchips zit ongeveer 2 gram suiker of minder.
Groentechips worden net als gewone chips (gemaakt van aardappel) gefrituurd in olie. Als je groentechips eet krijg je daardoor net zoveel vet binnen als met het eten van gewone aardappelchips.
Het maakt niet uit of je kiest voor groentechips of gewone aardappelchips: beiden zijn ongezonde snacks.
Bron: Voedingscentrum