Is het gevaarlijk om fruitpitten te eten? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Is het gevaarlijk om fruitpitten te eten?

In fruit zitten pitjes van verschillende soorten en maten. Van kleine pitjes op aardbeien en in kiwi’s tot aan grote pitten in abrikozen en perziken. Maar kun je deze pitjes gewoon opeten of is dat bij sommige fruitsoorten toch niet zo’n goed plan?

Abrikoos met pit

Eetbare pitten

Bij veel fruitsoorten kun je de pitten prima opeten. Dit geldt onder andere voor aardbeien, druiven, frambozen, kiwi’s, mandarijnen en meloen.

Gifstoffen in pitten

De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide. Van deze stof kun je flink ziek worden en in grote hoeveelheden kan het zorgen voor hoofdpijn, draaierigheid en problemen met je ademhaling.

Wees gerust

Maar geen paniek! Als je per ongeluk toch een pit doorslikt, kan dit niet gelijk kwaad. De pit wordt niet verteerd in je lichaam en komt er daardoor gewoon weer via je ontlasting uit. Alleen als je de pit kapot kauwt of fijnmaalt komen er kleine hoeveelheden van de plantengifstoffen vrij.

Let op met abrikozenpitten

Bij appels en peren zijn deze hoeveelheden schadelijke stoffen heel klein, maar bij abrikozen ligt deze hoeveelheid een stuk hoger. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft berekend dat een volwassene bij het eten van een hele rauwe abrikozenpit al de veilige gezondheidsgrens over gaat. Eet deze dus nooit op!

Stelling: fruitpitten opeten kan gevaarlijk zijn


Bron: Voedingscentrum