Tijdens een vermoeiende dag grijpen sommige mensen al snel naar een kop koffie. Maar kun je dan beter espresso of gewone koffie drinken? Espresso heeft een sterkere smaak, maar bevat het ook meer cafeïne?
Om koffie te maken, worden koffiebonen geroosterd en gemalen. Er zijn verschillende soorten koffiebonen die allemaal een andere smaak hebben.
Het verschil tussen koffie en espresso is dat bij espresso het water veel korter en harder door de gemalen koffiebonen wordt gedrukt. Bij gewone koffie wordt het water juist langzaam door de gemalen koffiebonen gefilterd. Ook wordt er bij gewone koffie meer water gebruikt.
Wist je dat we in Nederland gemiddeld 4 kopjes koffie per dag drinken?
Hoeveel cafeïne in een kop koffie zit, hangt af van de soort koffie, de manier van koffiezetten (met of zonder filter) en hoelang je de koffie laat doorlopen, oftewel de hoeveelheid koffie. Hoe langer het water er doorheen loopt, hoe meer cafeïne er vrijkomt.
Bij een espresso loopt er maar heel weinig water door de gemalen koffiebonen, waardoor hier minder cafeïne kan vrijkomen dan bij een kop koffie waarbij het water er langer doorheen loopt. Het hoeft dus niet altijd zo te zijn dat een espresso meer cafeïne bevat dan een kop koffie. Dit hangt af van hoeveel cafeïne in de soort koffie zit en hoe lang je het water er doorheen laat lopen.
Wel is het zo dat als je van espresso en koffie beiden 100 ml zou zetten, er in verhouding meer cafeïne zit in de 100 ml espresso dan in de koffie.
Bron: