Droog je uit door koffie? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Droog je uit door koffie?

Start jij de dag standaard met een kopje koffie? Dan ben je niet de enige. Gemiddeld drinken Nederlandse volwassenen bijna 4 kopjes koffie per dag. Maar is het écht zo dat je als koffieliefhebber moet oppassen voor uitdroging?

Kopje koffie en een glas water.

Koffie en vocht in je lichaam

Veel mensen denken dat koffie vocht onttrekt aan je lichaam en je daardoor kan uitdrogen, maar wees gerust: een gemiddelde koffiedrinker hoeft zich geen zorgen te maken over uitdroging.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat het drinken van vier kopjes koffie hetzelfde effect heeft op onze vochtbalans als het drinken van vier glazen water. Naast water en thee is koffie (zonder suiker) daarom een gezonde keuze om aan de aanbevolen 1,5 – 2 liter vocht per dag te komen.

Cafeïne in koffie

Wel is het zo dat de cafeïne in koffie je nieren stimuleren, waardoor het vocht sneller weer je lichaam verlaat. Dit betekent dat je na het drinken van koffie misschien iets sneller naar de wc moet, maar het is niet zo dat je ervan uitdroogt.

Vanwege de cafeïne is het wel beter om niet meer dan 4 koppen koffie per dag te drinken. Te veel cafeïne kan namelijk zorgen voor klachten als slapeloosheid.

Stelling: door koffie te drinken droog je uit


Bronnen: