Is het nodig om je lichaam te ontgiften (detoxen)? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Is het nodig om je lichaam te ontgiften (detoxen)?

Detoxen, ook wel bekend als ontgiften, betekent je lichaam schoonmaken door afvalstoffen te verwijderen. Meestal duurt een detoxkuur een aantal dagen tot een week.

Meisje drinkt sap

Wat is een detox?

Detoxen, ook wel bekend als ontgiften, betekent je lichaam schoonmaken door afvalstoffen te verwijderen. Meestal duurt een detoxkuur een aantal dagen tot een week.

De bekendste manieren van detoxen zijn: vasten of heel weinig eten, of een darmspoeling waardoor je naar de wc moet. Populaire ingrediënten die gebruikt worden om te detoxen zijn groentesappen, kruidenthee, vezel- en andere supplementen, citroensap en cayennepeper.

Is detoxen veilig?

De meeste manieren om te detoxen zijn onschadelijk. Een sapkuur, een paar dagen vasten of weinig eten kan over het algemeen geen kwaad als je fit bent. Maar dit moet niet te lang duren. Sappen zijn geen maaltijd, waardoor je last kan krijgen van tekorten aan voedingsstoffen zoals eiwitten. Op langere termijn kan je spiermassa afbreken door te weinig eiwitten.

Sommige manieren om te detoxen zijn sowieso slecht. Het ontgiften met ontslakkingsklei is een voorbeeld hiervan. Hier kunnen schadelijke stoffen in zitten.

Hetzelfde geldt voor kleiproducten zoals pimba of kalebaskalk. Gebruik deze producten niet. Pas ook op met citroensap of (appel)azijn. Deze zuren kunnen slecht zijn voor je tandglazuur.

Je lever en nieren

Wat als we je vertellen dat je geen dure detoxkuur nodig hebt? Je lichaam heeft zelf al een fantastisch ontgiftingsysteem. Bij de meeste mensen halen de lever en nieren afvalstoffen uit het bloed, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Detoxen helpt niet om dit proces te versnellen of verbeteren. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat detoxen het lichaam ontgift of dat het zou helpen bij afvallen.

Houd je lichaam gezond

In plaats van te detoxen, kun je je lichaam wel op een andere manier helpen. Met een gezonde leefstijl verklein je de kans op overgewicht en de kans op kanker. Met onze 10 aanbevelingen heb jij zelf de basis voor een gezonder leven.

Stelling: het is nodig om je lichaam te ontgiften (detoxen)