Beschermen superfoods tegen kanker? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Beschermen superfoods tegen kanker?

Superfoods. Ze zouden bijna magische krachten hebben tegen ziektes zoals kanker. Klopt dat wel, of is het een broodje aap?

smoothie bowl

Superfoods

‘Superfoods’ zijn een echte hype. Voedingsmiddelen die bijvoorbeeld als ‘superfood’ worden bestempeld zijn exotische producten zoals gojibessen, hennepzaad en quinoa.

Van deze ‘superfoods’ wordt gezegd dat zij uitzonderlijk rijk zijn aan goede voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten. Daarbij wordt ook veelvuldig beweerd dat ‘superfoods’ een positieve bijdrage aan de gezondheid zouden leveren.

Het woord ‘superfood’ is niet officieel. Iedereen mag dit woord naar eigen inzicht gebruiken. Helaas ook om je te misleiden.

Pas op

Zowel het Voedingscentrum als de Consumentenbond waarschuwen voor deze gezondheidsclaims aangezien deze niet wetenschappelijk zijn onderbouwd. Verder bevatten de exotische producten, die ook relatief duur zijn, veel minder vitaminen en mineralen dan de verkopers ons willen doen geloven.

Ons advies

Wij benadrukken dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat de ‘superfoods’ de kans op het krijgen van kanker verkleinen. Een gevarieerd eetpatroon in combinatie met een gezond gewicht en beweging is de beste manier om de kans op kanker te verkleinen. Lees meer over onze aanbevelingen.

Stelling: superfoods beschermen tegen kanker