Zijn producten van een A-merk gezonder dan van een huismerk? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Zijn producten van een A-merk gezonder dan van een huismerk?

Vaak wordt er gedacht dat een A-merk product beter of gezonder is dan de variant van een huismerk. Je betaalt er immers (meestal) meer voor, maar zijn deze producten ook gezonder?

Vrouw in supermarkt

Betalen voor bekendheid

Een A-merk product hoeft niet gezonder of van een betere kwaliteit te zijn dan een huismerk product. Bij A-merken wordt vaak veel geld gestoken in marketing en reclame. Hierdoor is het merkproduct bekender, maar hier betaal je dus ook (meer) voor.

Huismerk

Bij huismerken is dit minder van belang. Bij deze producten wordt er meer ingespeeld op lage prijzen, wat niet altijd ten koste hoeft te gaan van de kwaliteit. Kijk dus verder dan de mooie verpakkingen en claims als ‘zonder toegevoegde suikers’ en ‘puur natuur’, waarmee fabrikanten hun product aantrekkelijker maken.

Prijsverschil

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat het prijsverschil tussen A-merken en huismerken in supermarkten steeds groter wordt. Producten van een huismerk blijken gemiddeld maar liefst 45% goedkoper.

Lees het etiket

Om een gezonde keuze te maken is het goed om naar de ingrediënten in het product te kijken. Pak niet gelijk het eerste product dat je ziet, maar neem de tijd om te kijken welke varianten er zijn en wat er precies in zit. Een etiket lezen kan lastig zijn, maar als je weet waar je op moet letten, lukt het jou ook!

Stelling: producten van een A-merk zijn altijd gezonder dan van een huismerk


Bronnen: