Volg het mediterrane voedingspatroon

Het traditionele mediterrane voedingspatroon is gezond en verkleint de kans op overgewicht.

Mensen uit landen rond de Middellandse Zee eten veel vers fruit, verse groenten, peulvruchten, noten en volkorenproducten. Omdat de landen aan zee liggen wordt er ook veel vis gegeten.

Daarbij gebruikt men olijfolie in plaats van boter bij het koken. In olijfolie zitten gezonde onverzadigde vetten. In het mediterrane voedingspatroon spelen rood vlees en zuivel een minder grote rol dan in het westerse voedingspatroon.

Voordelen van het traditionele mediterrane voedingspatroon

  • Bevat veel voedingsvezels
  • Rijk aan (gezonde) onverzadigde vetten
  • Focus op plantaardige voeding als groente, fruit en peulvruchten 

De gezonde mediterrane leefstijl

‘Genieten van het leven’ is de levensopvatting van mensen die wonen in het Middellandse Zeegebied. Ze hechten veel waarde aan het eten met vrienden en familie en nemen daar ruim de tijd voor.

Ook zijn ze door het klimaat vaker buiten en krijgen ze meer lichaamsbeweging. Voldoende beweging is belangrijk voor het behouden van een gezond gewicht. Ook kan lichaamsbeweging een direct effect hebben op het risico op kanker. Lees meer over onze aanbeveling over lichaamsbeweging.

Er is lange tijd geen plaats geweest voor fastfood en ongezonde snacks in het mediterrane voedingspatroon. Maar helaas verdwijnt dit traditionele voedingspatroon steeds meer en kiezen mensen voor een meer westerse leefstijl.

Lees meer over onze aanbeveling over gezonde voeding.