Eet minder vlees - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Eet minder vlees

Voor minder kans op kanker is het beter om rood vlees met mate te eten. Eet liever zo min mogelijk bewerkt vlees.

Vlees en kanker

Je hebt meer kans op dikkedarmkanker wanneer je te veel rood en bewerkt vlees eet.

Hoe kunnen rood en bewerkt vlees de kans op kanker vergroten?

Er zijn verschillende redenen hiervoor zoals:


Aanbeveling 5 van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Beperk het eten van rood en bewerkt vlees. Eet weinig rood vlees, zoals rund-, varkens- en lamsvlees. Eet weinig of geen bewerkt vlees.

Icoon voor worst en biefstuk

 


Hoeveel rood vlees kan ik veilig eten?

Rood vlees is een goede bron van eiwitten, ijzer en zink. Rood vlees past in kleine porties in een gezond voedingspatroon. Ons advies is om per week niet meer dan 350 tot 500 gram rood vlees te eten. Dat is het gewicht na het bereiden. Deze hoeveelheid is ongeveer hetzelfde als 3 porties.

Hoeveel bewerkt vlees kan ik veilig eten?

Er is geen veilige hoeveelheid bewerkt vlees. Je hebt bij elke hoeveelheid bewerkt vlees al meer kans op dikkedarmkanker. Ons advies is om weinig of liever geen bewerkt vlees te eten.

Tips om minder vlees te eten

  • Eet regelmatig een maaltijd zonder rood vlees. Kies in plaats daarvan voor bijvoorbeeld kip, vis, ei, peulvruchten of een vegetarisch alternatief.
  • Vervang (een deel van) het vlees in sauzen of stoofpotten door vis, bonen, linzen of champignons.
  • Kies als hartig beleg op brood bijvoorbeeld voor kaas, vis, groente- of fruitspread of hummus. Zorg voor variatie door ook eens rauwkost zoals komkommer of tomaat op brood te eten.