Eet minder fastfood

Fastfood en voorbewerkt voedsel als friet, chips, koek en gebak is overal verkrijgbaar en relatief goedkoop. We eten het te vaak en in grote hoeveelheden.

Onze aanbeveling:


Eet zo min mogelijk fastfood en ander voorbewerkt voedsel waar veel vet, zetmeel of suiker in zit
Het beperken van deze producten helpt je minder calorieën binnen te krijgen en je gewicht gezond te houden.


Wat betekent dit voor mij?

Wanneer je veel fastfood en voorbewerkt voedsel eet, kun je in gewicht aankomen. Overgewicht vergroot je kans op kanker. Eet daarom dit soort voedsel zo min mogelijk en kies liever voor verse en caloriearme producten als groente, fruit, volkorenproducten en peulvruchten.

Wat is fastfood?

Fastfood is makkelijk verkrijgbaar en voorbewerkt voedsel waar veel calorieën in zitten. Vaak eten we het ook in grote porties. Voorbeelden zijn:

  • hamburgers
  • gefrituurde kip
  • friet
  • milkshakes

Wat is voorbewerkt voedsel waar veel vet, zetmeel of suiker in zit?

Met voorbewerkt voedsel bedoelen we producten die meestal een industriële bewerking hebben ondergaan en onherkenbaar zijn van hun oorspronkelijke plantaardige of dierlijke bron. Ze zijn vaak calorierijk en bevatten minder gezonde voedingstoffen. Voorbeelden zijn:

  • Producten op basis van wit meel als wit brood, witte pasta en pizza
  • Cake, gebak en koek
  • Snoep

Hoe vaak mag je fastfood eten?

Er zijn geen specifieke richtlijnen over hoe vaak je fastfood mag eten. Wij adviseren om dit soort voedsel zo min mogelijk te eten.

Tips voor minder fastfood

  • Let altijd op de hoeveelheid calorieën door de etiketten van voedingsmiddelen te lezen. Laat je niet misleiden door uitingen zoals ‘light’, ‘minder vet’ of ‘minder suiker’. Bedenk dat deze producten toch calorierijk kunnen zijn. Bevat het product meer dan 225 kilocalorieën (kcal) per 100 gram of ml dan is het calorierijk.
  • In kleine hoeveelheden zijn bepaalde calorierijke voedingsmiddelen echter waardevolle bronnen van gezonde voedingsstoffen. Bijvoorbeeld noten, zaden en sommige soorten (plantaardige) olie.
  • Voedingsmiddelen met minder dan 100 kcal per 100 gram zijn caloriearm en belangrijk voor een gezond voedingspatroon. Voorbeelden zijn groente, fruit en peulvruchten zoals bonen.
  • Kook zelf zoveel mogelijk en gebruik hierbij verse producten in plaats van te kiezen voor kant-en-klaarmaaltijden.