Eet gezond

Wat je iedere dag eet heeft invloed op je kans op kanker.

Door vooral te kiezen voor plantaardige voeding als volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten krijg je veel vezels en gezonde voedingsstoffen binnen.

Onze aanbeveling:


Eet veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten
Maak volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten, zoals bruine bonen en linzen een belangrijk onderdeel van je dagelijkse voeding.


Wat betekent dit voor mij?

Baseer al je maaltijden (ontbijt, lunch en diner) zoveel mogelijk op plantaardige voeding. Volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten zitten boordevol voedingsvezels. Deze vezels zijn goed voor je! Ze verkleinen je kans op dikkedarmkanker. Ook is dit soort voedsel caloriearm, waardoor je makkelijker op een gezond gewicht blijft.

Lees meer over de voordelen van vezels.

Wat is plantaardige voeding?

  • Volkorenproducten: een product is pas volkoren wanneer het is gemaakt van de hele graankorrel of van volkorenmeel. Voorbeelden zijn volkorenbrood, roggebrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, bulgur en havermout.
  • Groente en fruit: alle soorten groente (vers, uit blik, pot of diepvries) en alle soorten fruit, waaronder ook gedroogd fruit als rozijnen en gedroogde abrikozen tellen mee.
  • Peulvruchten: met peulvruchten bedoelen wij gedroogde en geconserveerde peulvruchten, zoals bruine bonen, kapucijners, kikkererwten, linzen en witte bonen (vaak te vinden in pot of blik).
  • Zetmeelrijke voedingsmiddelen: bijvoorbeeld aardappelen, zoete aardappelen en cassave. Deze producten maken deel uit van een gezond voedingspatroon.

Hoeveel moet ik er van eten?

  • Voedingsvezels: wij adviseren je om iedere dag minimaal 30 gram aan vezels te eten. Als voorbeeld: één snee volkorenbrood bevat circa 2,3 gram vezels en in 200 gram volkorenpasta zit ongeveer 8,4 gram vezels.
  • Groente en fruit: eet iedere dag minimaal 250 gram groente en twee stuks fruit.
  • Peulvruchten: eet elke week peulvruchten!

Tips voor meer plantaardige voeding

  • Vul bij elke maaltijd minimaal twee derde van je bord met plantaardige producten.
  • Vervang vlees in een gerecht eens door peulvruchten zoals linzen, kikkererwten of kidneybonen.
  • Kies voor groente en fruit uit verschillende kleurgroepen, dit is een eenvoudige manier om voor variatie te zorgen. 
  • Doe plakjes banaan en bessen door je ontbijtgranen.
  • Snack met groente en fruit, zoals snoepkomkommers, cherrytomaten, druiven, aardbeien en frambozen.
  • Vervang al je witte graanproducten door de volkorenvariant en zilvervliesrijst.
  • Eet volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.