Zijn zoetstoffen kankerverwekkend?

Er zijn veel onduidelijkheden over wat nou echt waar is. Wekelijks ontrafelen wij een feit of fabel op basis van betrouwbare informatie.

Wat zijn zoetstoffen?
Zoetstoffen zijn te koop als tabletjes, druppels of poeders. Ze worden vaak als alternatief voor suiker gebruikt of aan voedingsmiddelen toegevoegd.

Dit wordt gedaan omdat ze niet of nauwelijks calorieën leveren en tegelijkertijd wel 30 tot 500 keer zoeter kunnen zijn dan gewone kristalsuiker. Voorbeelden van zoetstoffen zijn sorbitol, sucralose, aspartaam en xylitol.

Onderzoek
Uit onderzoek is gebleken dat zoetstoffen in normale hoeveelheden gebruikt kunnen worden zonder gevaar voor de gezondheid. Door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) is per zoetstof vastgesteld welke hoeveelheid er per dag veilig gebruikt kan worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een extra veiligheidsmarge omdat de gevoeligheid voor stoffen verschilt van persoon tot persoon. 

Neem echter niet meer zoetstoffen dan de veilige dagelijkse hoeveelheid. Je kunt voor jezelf hier nagaan hoeveel je van een product mag nemen voor je boven de veilige hoeveelheid komt.

Voorkom overgewicht
Zoetstoffen kunnen als suikervervanger helpen het gebruik van suiker te verminderen en zo mogelijk helpen overgewicht te voorkomen. Met een gezond gewicht heb je minder kans op kanker dan als je overgewicht zou hebben. 

Zoetstoffen zijn kankerverwekkend: FABEL


Benieuwd naar andere feiten en fabels en ons team van experts? Kijk dan hier