Kunnen bananen verstopping veroorzaken?

Er zijn veel onduidelijkheden over wat nou echt gezond is. Wekelijks ontrafelen wij een feit of fabel op basis van betrouwbare informatie.

Ligt er in jouw fruitschaal standaard een trosje bananen? Er wordt weleens gezegd dat je verstopt kunt raken door het eten van bananen en je daardoor minder goed naar de wc zou kunnen. Maar is dit echt zo of is het een fabeltje?

De oorzaak van verstopping

Verstopping kan ontstaan als je te weinig vezels eet. Vezels zorgen er namelijk voor dat je ontlasting zacht en soepel is. Bovendien zorgen vezels ervoor dat je darm in beweging blijft, hierdoor kan je ontlasting goed door je darmen stromen.

Ook is voldoende drinken belangrijk om verstopping te voorkomen. Om vezels goed te laten werken hebben de darmen namelijk vocht nodig. Voor een goede stoelgang is het advies daarom om iedere dag 30 tot 40 gram vezels te eten en daarnaast 1,5-2 liter vocht te drinken. 

Bananen boordevol vezels

In bananen zitten veel vezels: per stuk zo’n 3 gram. Ter vergelijking, in een appel zit 2,5 gram vezels en in een mandarijn 0,5 gram vezels. Door de vezels gaan bananen, in combinatie met voldoende vocht, verstopping juist tegen. Voor een goede stoelgang kun je dus met een gerust hart een lekkere banaan opeten!

Bananen kunnen verstopping veroorzaken: FABEL

Bronnen
Maag Lever Darm Stichting (MLDS)
Voedingscentrum


Benieuwd naar andere feiten en fabels en ons team van experts? Kijk dan hier