Hoe donkerder het brood, hoe gezonder?

Er zijn veel onduidelijkheden over wat nou echt gezond is. Wekelijks ontrafelen wij een feit of fabel op basis van betrouwbare informatie.

Kleur van brood
De kleur van het brood zegt niks over de voedingsstoffen die in het brood zitten. Sommige broden worden donkerder gemaakt met gebrande mout of gekarameliseerde suiker. Dit geeft het brood een donkere kleur en een specifieke smaak.

Zo kan brood gemaakt worden van witte (minder vezelrijke) bloem en toch donker eruitzien, alleen mist het de goede voedingstoffen van vezelrijk volkorenmeel. Het ezelbruggetje ‘hoe donkerder het brood, hoe meer vezels’ is dus niet altijd waar. 

Welk brood kun je nu het beste kiezen?
Volkorenbrood is de beste keuze. Dit brood wordt gemaakt van volkorenmeel en bevat daardoor veel voedingsvezels, vitaminen en mineralen.

De voedingsvezels houden jouw spijsverteringsstelsel gezond en kunnen de kans op darmkanker verkleinen. Staat er op de verpakking dat het volkorenbrood is, dan weet je zeker dat er volkorenmeel is gebruikt. De naamgeving van volkorenbrood is namelijk wettelijk geregeld. 

Vraag aan de bakker wat het hoofdingrediënt van het brood is. Je kunt dit ook zelf makkelijk checken op het etiket. Het eerste ingrediënt in de ingrediëntenlijst is het hoofdingrediënt.  
Lees meer over gezond eten en hoe je vezelrijker kunt eten

Hoe donkerder het brood, hoe gezonder: FABEL


Benieuwd naar andere feiten en fabels en ons team van experts? Kijk dan hier