Is het verstandig om te sporten bij de behandeling van kanker? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Is het verstandig om te sporten bij de behandeling van kanker?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Ja, sporten heeft verschillende voordelen wanneer je kanker hebt.

Ons advies

Het is goed om te bewegen en te sporten bij de behandeling van kanker. Het kan de bijwerkingen van de behandeling verminderen, helpen bij vermoeidheid en zorgen dat je sneller herstelt.

Het advies is om drie keer per week 30 minuten oefeningen te doen om de conditie te verbeteren (duurtraining) en daarnaast twee keer per week 30 minuten krachttraining, op basis van wat we nu weten. Dit is niet voor iedereen haalbaar. Ook als je minder dan deze aanbeveling beweegt, heeft het al zin.

Het is verstandig om met een oncologisch fysiotherapeut te overleggen welke vorm van sport en beweging in jouw situatie het best is en bij jou past.

Wat is sporten?

Onder sporten vallen allerlei vormen van lichaamsbeweging. Deze kunnen gericht zijn op verbetering van spierkracht en/of uithoudingsvermogen. Krachttraining is gericht op de opbouw of het behoud van spieren. Hieronder valt bijvoorbeeld trainen met gewichten, opdrukken en sit-ups.

Duurtraining is gericht op de opbouw en het behoud van conditie en uithoudingsvermogen. Dit is bijvoorbeeld stevig wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen en dansen.


Een samenwerking tussen