Voedingssupplementen tijdens behandeling - WKOF

Helpen voedingssupplementen tijdens de behandeling van kanker?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Nee, meestal heeft het geen zin om bij de behandeling van kanker voedingssupplementen te slikken. Bovendien zijn er risico’s als je voedingssupplementen slikt. Ze kunnen bestraling, chemotherapie en immunotherapie minder goed laten werken.

Ons advies

Als je door kanker of de behandeling niet goed kunt eten, kun je mogelijk een tekort krijgen aan bepaalde vitamines en mineralen. Het is dan belangrijk om samen met een diëtist naar je eten en drinken te kijken. Een diëtist kan dan bepalen of een supplement nodig is.

Vitamines en mineralen in de vorm van een supplement kunnen dan tijdelijk een goede aanvulling zijn. Kies altijd voor een supplement met maximaal 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Als je weer beter gaat eten, of als je verrijkte voeding of drink- of sondevoeding gaat nemen, dan kun je in overleg met je arts of diëtist weer stoppen met het supplement.

Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zijn bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Het kunnen vitamines, mineralen of bepaalde bioactieve stoffen zijn. Voedingssupplementen zijn er in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes. Soms bevatten ze één stof, zoals vitamine C, en soms een combinatie van stoffen zoals een multivitamine.

Wij raden daarom aan om alleen supplementen te slikken als je een tekort hebt aan vitamines en/of mineralen. Kies altijd een supplement met maximaal 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Als je tijdens bestraling of chemotherapie voedingssupplementen wilt gebruiken, bespreek dit dan altijd eerst met je behandelend arts en diëtist.


Een samenwerking tussen