Is suiker kankerverwekkend? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Is suiker kankerverwekkend?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Nee, suiker is niet kankerverwekkend. Wel kan te veel suiker leiden tot overgewicht. Overgewicht vergroot de kans op kanker. Ook na de behandeling tegen kanker hebben mensen met overgewicht een grotere kans om opnieuw kanker te krijgen.

Ons advies

Onze aanbeveling is om zo min mogelijk dranken met toegevoegde suikers te drinken. Kies vooral voor water, koffie en thee zonder suiker.

Wat is suiker?

Suiker behoort tot de groep koolhydraten, net als zetmeel en vezels. Koolhydraten zijn voedingsstoffen die energie leveren aan het lichaam.

Van nature komt suiker voor in suikerriet en suikerbiet. Hieruit wordt kristalsuiker gemaakt. Dit is suiker zoals je het kent uit de suikerpot en wordt ook wel geraffineerde suiker genoemd. Van nature komen suikers ook voor in melk en melkproducten (melksuiker oftewel lactose), fruit en vruchtensappen (vruchtensuiker oftewel fructose) en honing (combinatie van fructose en glucose).

Suikers worden in veel producten verwerkt. Niet alleen in zoete producten zoals koek en snoep, maar ook in producten waarin je het niet zo gauw zou verwachten. Denk aan soep, saus, mayonaise, ketchup en kant-en-klare producten. Op de verpakking staat of en welke suikers zijn toegevoegd.

Alle soorten suiker worden net als alle andere koolhydraten in het lichaam afgebroken tot glucose, wat vervolgens wordt opgenomen in het bloed. Suiker uit de suikerpot wordt sneller opgenomen in het bloed dan suikers uit volkorenproducten. Hoe snel suiker in je bloed wordt opgenomen heeft te maken met de glycemische index. Lees meer hierover op de website van het Voedingscentrum.


Een samenwerking tussen