Zijn vleesvervangers altijd gezonder dan vlees? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Zijn vleesvervangers altijd gezonder dan vlees?

Er wordt al snel gedacht aan kant-en-klare vleesvervangers als je een keer geen vlees eet, maar zijn die altijd gezonder?

Gebakken tofu in een kom

Minder vlees

Tegenwoordig eten we steeds minder vlees. Dat is goed omdat – alhoewel rood vlees met mate eten gezond is – je meer kans op darmkanker hebt wanneer je te veel rood vlees en bewerkt vlees eet.

Wat zijn vleesvervangers?

Met vleesvervangers vervang je vlees bij een maaltijd; handig voor een gezond voedingspatroon met minder of geen vlees.

Voorbeelden van vleesvervangers zijn peulvruchten, noten, eieren en producten die hiervan zijn gemaakt.

Eieren

Eieren zijn goede vleesvervangers. Ze bevatten eiwit, ijzer, vitamine B1 en B12.

Peulvruchten en noten

De hoeveelheid ijzer, vitamine B1 en andere voedingsstoffen is anders per soort peulvrucht of noot. Kies daarom voor verschillende soorten om voldoende gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen.

(Sterk) bewerkte vleesvervangers

In de supermarkt kijk je je ogen uit met alle kant-en-klare vleesvervangers, van vegetarische worstjes en burgers tot aan namaak biefstuk. De ingrediënten hiervoor verschillen veel van elkaar. De hoeveelheid eiwit kan per product verschillen.

Vleesvervangers op basis van soja bevatten vaak het meeste eiwit. Voor de smaak wordt er vaak zout toegevoegd. Het Voedingscentrum heeft criteria opgesteld om de beste keuzes voor een kant-en-klare vleesvervanger te kunnen maken want ze kunnen veel verzadigd vet, zout of suiker bevatten.

Stelling: vleesvervangers zijn altijd gezonder dan vlees


Bron: