Een hamburger is voor velen een heerlijke (en makkelijke) hap. Maar zijn alle hamburgers bewerkt vlees, wat de kans op darmkanker vergroot?
Met bewerkt vlees bedoelen we vlees dat is bewerkt (getransformeerd) met als doel de smaak en houdbaarheid te verbeteren. Dit wordt gedaan door vlees te zouten, roken, drogen, fermenteren of door er conserveringsmiddelen aan toe te voegen.
Ehm, wacht eens even. Wat als je thuis bijvoorbeeld een karbonade op smaak brengt met zout…is het dan bewerkt vlees? Nee. Het wordt bewerkt vlees als je het zout ter conservering.
Rood vlees is vlees van zoogdieren. Denk aan runderen, varkens, geiten, lammeren of paarden. Het is vlees dat rood is als je het rauw in de winkel koopt.
(Vers) rood vlees is een goede bron van eiwitten, ijzer en zink en past daarom in kleine porties in een gezond voedingspatroon.
Onderzoek laat zien dat zowel rood als bewerkt vlees invloed hebben op je kans op darmkanker. Maar bij rood vlees zien wij een veilige grens, bij bewerkt vlees niet.
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds geeft als advies om per week niet meer dan 350 tot 500 gram rood vlees te eten (gewicht na bereiding). Dat komt overeen met ongeveer drie porties. Bewerkt vlees kun je beter laten staan.
Een hamburger valt in de categorie ‘bewerkt vlees’ als het is geconserveerd met zout of chemische conserveringsmiddelen. Heb je het zelf thuis vers gemaakt van gehakt? Dan is het rood vlees en past het met mate in een gezond voedingspatroon. (Goed nieuws dus!)
Een hamburger van een fastfoodketen of snackbar? Nou, die is altijd bewerkt vlees!