Prostaatkanker komt in Aziatische landen, zoals Japan en China, veel minder voor dan in Europa. Omdat Aziaten gemiddeld meer vis eten, wordt wel eens gedacht dat dit de kans op prostaatkanker verkleint. Maar klopt dit?
Vis bevat omega-3 vetzuren. Deze visvetzuren houden onder andere je cholesterolgehalte op een gezond niveau. Hierdoor verklein je de kans op hart-en-vaatziekten.
Het Voedingscentrum adviseert om één keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis zoals zalm, haring en makreel. Dit is door de hoge hoeveelheid gezonde vetzuren in vette vis. Het maakt niet uit of de vis vers of diepgevroren is.
Wist je dat vis veel gezonde vitaminen en mineralen bevat? Onder andere vitamine A, D, selenium en zink.
Let wel op dat bewerkte vissoorten veel zout kunnen bevatten. Denk aan gerookte zalm, zoute haring of bepaalde vis uit blik. Het eten van te veel zout kan de kans op maagkanker vergroten. Eet daarom bewerkte vissoorten met mate.
In het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn verschillende onderzoeken met elkaar vergeleken. Deze onderzoeken laten resultaten zien over vis en de kans op prostaatkanker die verschillend zijn. Daarom kunnen we nog niet zeggen of het eten van vis tegen prostaatkanker beschermt.
Waarom komt prostaatkanker dan gemiddeld minder vaak voor in Aziatische landen dan in Europese landen? Ook hier is geen duidelijke verklaring voor. Het kan met veel factoren te maken hebben, zoals verschillen in voedingspatroon, leefstijl en genen.
Supplementen met visolie bevatten ook omega-3 vetzuren. Toch kun je beter vis eten omdat hier ook veel eiwitten, vitaminen en mineralen in zitten. Zo krijg je dus tegelijk ook andere gezonde voedingsstoffen binnen.