Er wordt gezegd dat door tomaten te eten mannen minder kans hebben op prostaatkanker. Dat zou door het stofje lycopeen in tomaten komen. Klopt dat?
Tomaten bevatten lycopeen. Deze stof geeft de rode kleur aan tomaten. Hierbij geldt: hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen het bevat. Lycopeen werkt als antioxidant; het helpt DNA-schade te repareren.
Lycopeen wordt het beste door ons lichaam opgenomen als het vrij beschikbaar is. Dit kun je bereiken door de tomaat te koken, te bakken of te pureren. Denk aan een soep, pastasaus of als beleg op een pizza. Zo bevat tomatenpuree vier keer zoveel beschikbaar lycopeen als een hele tomaat.
Wist je dat hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen erin zit?
Uit het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat het nog niet duidelijk is of het eten van tomaat de kans op prostaatkanker verkleint.
Resultaten van sommige onderzoeken laten zien dat het eten van tomaat, tomatensaus en andere producten gemaakt met gekookte tomaat de kans op het krijgen van prostaatkanker zou kunnen verkleinen. Maar er zijn ook onderzoeken die geen effect laten zien. Er is meer onderzoek nodig.
Het is gezond om veel groenten en fruit te eten. Tomaten passen binnen een gezond voedingspatroon. Let op met kant-en-klare tomaatproducten, deze bevatten vaak veel zout.