Zijn rietsuiker, andere suikers of siroop beter? - WKOF

Zijn rietsuiker, andere suikers of siroop beter dan gewone suiker?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Nee, alle andere suikers of siropen zijn niet gezonder dan gewone suiker (de suiker uit de suikerpot).

Ons advies

Beperk de hoeveelheid suiker en siropen die je eet. Eet niet teveel producten waar suiker of siropen aan zijn toegevoegd.

Wat is suiker?

Suiker is een zoete stof die van nature in producten zoals fruit, melk, suikerriet en suikerbiet zit. Suiker is een koolhydraat. Er zijn verschillende soorten suiker:

  • Bietsuiker: kennen de meeste mensen als de kristalsuiker uit de suikerpot, of als suikerklontjes. Hierin zitten geen mineralen.
  • Rietsuiker: de bruine kleur van de rietsuiker komt doordat er suikerstroop aan wordt toegevoegd. Hierdoor is de smaak van rietsuiker iets anders. In rietsuiker zitten kleine hoeveelheden mineralen. Zowel suiker gemaakt van suikerriet (rietsuiker) als suiker gemaakt van suikerbiet (bietsuiker) bestaan uit sacharose, een mengsel van glucose en fructose.
  • Palmsuiker: bestaat grotendeels uit sacharose. Het bevat iets minder calorieën dan biet- en rietsuiker en smaakt minder zoet. Ook in palmsuiker zitten kleine hoeveelheden mineralen.
  • Kokosbloemsuiker: is een variant van palmsuiker. Palm- of kokosbloemsuiker is afhankelijk van de bereidingswijze wisselend van kleur en smaak.

De kleine hoeveelheden mineralen in riet- en palmsuiker hebben geen speciale voordelen voor je gezondheid, omdat de hoeveelheden heel klein zijn.

Siropen en stropen

Het verschil met gewone suiker is dat een siroop of stroop naast suiker ook vocht bevat. Door het vocht bestaan siropen en stropen niet volledig uit suiker en bevatten ze iets minder calorieën per portie.

In het vocht in siropen en stropen zitten stoffen opgelost die een karakteristieke geur en smaak geven. Ook kunnen er vitaminen en mineralen in zitten, maar deze hoeveelheden zeer klein.

Hoe dikker de siroop of stroop is, hoe meer suiker het product bevat. Zowel siropen als stropen bevatten net als gewone suiker voornamelijk sacharose waardoor het effect op de gezondheid niet anders is dan bij gewone suiker.


Een samenwerking tussen