Kanker door goudbruin bereid eten?

Nee, er is onvoldoende bewijs dat bruiningsproducten (lees hieronder wat dat zijn) het risico op het krijgen van kanker vergroten. Met gevarieerde voeding kun je de inname van bruiningsproducten beperken.
Ons advies
Om de kans op kanker te verkleinen zijn de algemene voedingsadviezen belangrijk. Het gaat dan bijvoorbeeld over gevarieerd eten, volkoren producten kiezen en voldoende groenten en fruit eten. Daarnaast is er de aanbeveling om voedingsmiddelen niet onnodig lang te verhitten en te donker te bakken.
Wat zijn bruiningsproducten?
Bruiningsproducten worden ook wel AGE’s genoemd.
De afkorting AGE staat voor Advanced Glycation End products.
Het gehalte AGE’s in een product kan door verhitting verhoogd worden. Dit geeft tijdens het koken een (goud)bruine kleur aan producten. Denk hierbij aan de bruine kleur van vlees.
Wat blijkt uit onderzoek?
In een groot onderzoek is geen verband gevonden tussen bruiningsproducten en het ontstaan van kanker. Er is gekeken naar 20 soorten kanker.
Bronnen
Dit artikel is bijgewerkt in juni 2023.
- Córdova, R., Mayén, A. L., Knaze, V., Aglago, E. K., Schalkwijk, C., Wagner, K. H., Overvad, K., Tjønneland, A., Kyrø, C., Katzke, V. A., Cornet, C. L., Schulze, M. B., Birukov, A., Palli, D., Grioni, S., Pasanisi, F., Catalano, A., Sandanger, T. M., Gram, I. T., Skeie, G., … Freisling, H. (2022). Dietary intake of advanced glycation endproducts (AGEs) and cancer risk across more than 20 anatomical sites: A multinational cohort study. Cancer communications (London, England), 10.1002/cac2.12343. Advance online publication. https://doi.org/10.1002/cac2.12343
- Mayén, A. L., Aglago, E. K., Knaze, V., Cordova, R., Schalkwijk, C. G., Wagner, K. H., Aleksandrova, K., Fedirko, V., Keski-Rahkonen, P., Leitzmann, M. F., Katzke, V., Srour, B., Schulze, M. B., Masala, G., Krogh, V., Panico, S., Tumino, R., Bueno-de-Mesquita, B., Brustad, M., Agudo, A., … Freisling, H. (2021). Dietary intake of advanced glycation endproducts and risk of hepatobiliary cancers: A multinational cohort study. International journal of cancer, 149(4), 854–864. Advance online publication. https://doi.org/10.1002/ijc.33612
- van der Lugt, T., , Vrolijk, M. F., , Bovee, T. F. H., , van Leeuwen, S. P. J., , Vonsovic, S., , Hamers, A., , Opperhuizen, A., , & Bast, A., (2021). Gastrointestinal digestion of dietary advanced glycation endproducts increases their pro-inflammatory potential. Food & function, 12(15), 6691–6696. https://doi.org/10.1039/d1fo00956g
- World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research (2018). Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. Continuous Update Project Expert Report. https://wcrf.org/diet-activity-and-cancer/
- Zhang, Q., Wang, Y., & Fu, L. (2020). Dietary advanced glycation end-products: Perspectives linking food processing with health implications. Comprehensive reviews in food science and food safety, 19(5), 2559–2587. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12593
Een samenwerking tussen