Helpt asperges eten beschermen tegen kanker? - WKOF

Helpt het eten van asperges de kans op kanker te verkleinen?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Er is geen bewijs dat het eten van asperges de kans op kanker verkleint. Wel is bewezen dat gezond eten helpt om de kans op kanker te verkleinen.

Ons advies

Eet voldoende groenten, fruit en volkoren producten. Op die manier kun je de kans op het krijgen van kanker verkleinen. Variatie is daarbij belangrijk en om die reden is het prima om af en toe asperges op het menu te zetten. Lees hier meer over het voorkomen van kanker.

Wat zijn asperges?

Asperges zijn een groentesoort waar twee varianten van zijn. Witte asperges groeien onder de grond, groene asperges boven de grond. Er zitten een aantal stoffen in asperges waarvan wordt gezegd dat ze het ontstaan van kanker kunnen tegengaan. Het gaat om de volgende stoffen: glutathion, ruwe saponinen en asparagine.

Glutathion is een antioxidant. Antioxidanten helpen DNA-schade in ons lichaam te repareren en schadelijke stoffen in het lichaam op te ruimen.

Ruwe saponinen is een groep stoffen die door planten worden gemaakt. Het zit niet alleen in asperges, maar ook in andere soorten groente zoals spinazie, sojabonen en erwten.

Asparagine wordt in laboratoria verbeterd om vervolgens als medicijn voor de behandeling van kanker in te zetten. Zo wordt een variant van asparagine onder andere gebruikt bij de behandeling van acute leukemie bij kinderen. Asperges uit de winkel worden niet gebruikt als medicijn. Ze bevatten te weinig asparagine om een effect te hebben op kanker.


Een samenwerking tussen