Zuivel en kanker
Caseïne is een eiwit dat alleen voorkomt in melk en melkproducten. Melk en melkproducten lijken te kunnen beschermen tegen het krijgen van darmkanker. Verder lijkt het erop dat yoghurt de kans op leverkanker zou kunnen verkleinen.
Prostaatkanker
Uit onderzoek naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat er mogelijk een verband is tussen het eten van zuivel en het ontstaan van prostaatkanker en zuivel. Er moet eerst nog meer wetenschappelijk onderzoek gedaan moet worden voordat dit met zekerheid gezegd kan worden.
Verschillende laboratoriumonderzoeken laten zien dat caseïne prostaatkankercellen doet groeien. De resultaten van deze studies kunnen niet direct worden vertaald naar de mens. Daarom kan op basis van deze studies geen conclusie worden getrokken over de kans op prostaatkanker.
Borstkanker
In een laboratoriumstudie remde caseïne de groei en verspreiding van borstkankercellen. Ook in een andere studie waarbij caseïne werd toegevoegd aan borstkankercellen werd de groei van de kankercellen geremd. Toch kunnen ook deze onderzoeken niet zomaar worden vertaald naar de mens. Op basis van deze studies kunnen wij nog geen conclusies trekken.