Bèta-glucanen en gezondheid
Uit onderzoek blijkt dat bèta-glucanen het cholesterol in ons bloed kunnen verlagen als je minimaal drie gram bèta-glucanen per dag eet. Dit komt overeen met bijvoorbeeld twee borden havermoutpap. Een te hoog cholesterol verhoogt je risico op hart- en vaatziekten. Ook blijkt uit onderzoek dat het eten van bèta-glucanen de hoeveelheid glucose in je bloed net na de maaltijd kan verlagen. Wat gunstig kan zijn voor bijvoorbeeld mensen met diabetes.
Het is nog niet wetenschappelijk bewezen dat het eten van bèta-glucanen kan zorgen voor een betere afweer tegen ziekmakende bacteriën en virussen. Uit laboratoriumonderzoeken komen aanwijzingen naar voren dat sommige bèta–glucanen als ‘lichaamsvreemd’ worden gezien, wat ervoor zorgt dat het afweersysteem aan het werk gaat. Uit onderzoeken bij mensen komen aanwijzingen dat mensen die bèta-glucanen gebruiken minder ontstekingen van de bovenste luchtwegen, zoals verkoudheid, hadden. Maar er is meer en beter onderzoek nodig voordat we kunnen zeggen dat het eten van bèta-glucanen onze afweer kan verbeteren.
Bèta-glucanen en kanker
Uit verschillende laboratoriumonderzoeken blijkt dat bèta-glucanen kankercellen zouden kunnen doden. Ook zijn er aanwijzingen uit dit soort studies dat bèta-glucanen beschermen tegen het krijgen van kanker.
Deze onderzoeken kunnen niet direct worden vertaald naar de mens. Stoffen kunnen zich anders gedragen in het menselijk lichaam. Op basis van deze studies kunnen dan ook geen conclusies worden getrokken over de invloed van bèta-glucanen op kanker. Er moet meer onderzoek gedaan worden naar bèta-glucanen en kanker bij mensen.
Veiligheid
Bèta-glucanen maken onderdeel uit van ons voedsel. Bij de hoeveelheden die wij normaal gesproken eten zijn er geen schadelijke effecten bekend. Naar de veiligheid van grotere hoeveelheden in supplementen is weinig onderzoek gedaan. Er zijn geen studies gedaan waarin gekeken is naar de veiligheid van bèta-glucanen bij mensen met kanker.
Dit artikel is bijgewerkt in mei 2023.
- Baldassano, S., Accardi, G., & Vasto, S. (2017). Beta-glucans and cancer: The influence of inflammation and gut peptide. European journal of medicinal chemistry, 142, 486–492. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2017.09.013
- de Graaff, P., Govers, C., Wichers, H. J., & Debets, R. (2018). Consumption of β-glucans to spice up T cell treatment of tumors: a review. Expert opinion on biological therapy, 18(10), 1023–1040. https://doi.org/10.1080/14712598.2018.1523392
- Vlassopoulou, M., Yannakoulia, M., Pletsa, V., Zervakis, G. I., & Kyriacou, A. (2021). Effects of fungal beta-glucans on health – a systematic review of randomized controlled trials. Food & function, 12(8), 3366–3380. https://doi.org/10.1039/d1fo00122a
- Zhong, K., Liu, Z., Lu, Y., & Xu, X. (2021). Effects of yeast β-glucans for the prevention and treatment of upper respiratory tract infection in healthy subjects: a systematic review and meta-analysis. European journal of nutrition, 60(8), 4175–4187. https://doi.org/10.1007/s00394-021-02566-4