Koolhydraatarmdieet bij kanker
Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de invloed van een koolhydraatarm dieet tijdens de behandeling van kanker. In de studies die zijn gedaan is geen negatieve invloed op de behandeling gevonden. Door de tegenstrijdige resultaten van de studies is niet te zeggen of een koolhydraatarm of een vetarm dieet beter is. Ook is nog niet bekend hoe het lichaam op lange termijn reageert op een koolhydraatarm dieet.
Er wordt veel onderzoek gedaan naar het ketogeen dieet bij kanker. Dit is een dieet met een nog striktere koolhydraatbeperking, namelijk 20-50 gram koolhydraten per dag. Lees hier meer over het ketogeen dieet.
Voldoende goede voedingsstoffen
In een koolhydraatarm dieet zitten veel eiwitten en vetten. Het eten van eiwitten tijdens de behandeling van kanker kan, in combinatie met lichaamsbeweging, zorgen dat de spiermassa behouden blijft. Bij de keuze van vetten is het belangrijk te kiezen voor de onverzadigde vetten. Deze gezonde vetten zitten onder andere in noten, vette vis en plantaardige oliën.
Producten met veel koolhydraten bevatten meestal ook andere gezonde voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen. Als je een koolhydraatarm dieet volgt en minder van deze producten eet, is het vaak lastig om voldoende van deze stoffen binnen te krijgen. Dit kan invloed hebben op je conditie en herstel.
Het is daarom belangrijk om altijd een diëtist of arts te raadplegen als je een koolhydraatarm dieet wilt volgen tijdens je behandeling.
Dit artikel is bijgewerkt in juni 2023.
- Chawla, S., Tessarolo Silva, F., Amaral Medeiros, S., Mekary, R. A., & Radenkovic, D. (2020). The Effect of Low-Fat and Low-Carbohydrate Diets on Weight Loss and Lipid Levels: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 12(12), 3774. https://doi.org/10.3390/nu12123774
- Cohen, C. W., Fontaine, K. R., Arend, R. C., & Gower, B. A. (2020). A Ketogenic Diet Is Acceptable in Women with Ovarian and Endometrial Cancer and Has No Adverse Effects on Blood Lipids: A Randomized, Controlled Trial. Nutrition and cancer, 72(4), 584–594. https://doi.org/10.1080/01635581.2019.1645864
- Römer, M., Dörfler, J., & Huebner, J. (2021). The use of ketogenic diets in cancer patients: a systematic review. Clinical and experimental medicine, 21(4), 501–536. https://doi.org/10.1007/s10238-021-00710-2
- Schreck, K. C., Hsu, F. C., Berrington, A., Henry-Barron, B., Vizthum, D., Blair, L., … & Strowd, R. E. (2021). Feasibility and biological activity of a ketogenic/intermittent-fasting diet in patients with glioma. Neurology, 97(9), e953-e963. https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000012386
- Woodhouse, C., Ward, T., Gaskill-Shipley, M., & Chaudhary, R. (2019). Feasibility of a modified Atkins diet in glioma patients during radiation and its effect on radiation sensitization. Current oncology (Toronto, Ont.), 26(4), e433–e438. https://doi.org/10.3747/co.26.4889