Mag ik een koolhydraatarm dieet volgen tijdens kanker? - WKOF

Mag ik een koolhydraatarm dieet volgen tijdens kanker?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Er zijn geen aanwijzingen dat een koolhydraatarm dieet kwaad kan tijdens de behandeling van kanker. Het is wel belangrijk om dit eerst met je arts af te stemmen.

Ons advies

Het is belangrijk om met je arts te overleggen als je een koolhydraatarm dieet wilt volgen tijdens de behandeling voor kanker. Een diëtist kan helpen om dit op een goede manier te doen en tekorten aan voedingsstoffen te voorkomen.

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Bij een koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt dieet eet je minder koolhydraten dan aanbevolen. Het advies is om 40-70% van je dagelijkse hoeveelheid energie uit koolhydraten te halen. Als je op een dag 2000 calorieën eet komt dat neer op 200-350 gram koolhydraten. Met koolhydraatarm dieet eet je 50-150 gram koolhydraten per dag. Voorbeelden van koolhydraatarme diëten zijn het Atkins dieet, Dukan en dr. Frank.

Koolhydraten zijn onder andere suikers, zetmeel en vezels. Ze zitten in producten zoals brood, crackers, pasta, rijst, couscous, zuivel en fruit. Bij een koolhydraatarm dieet eet je deze producten dus (vrijwel) niet. Je eet voornamelijk producten die veel eiwitten en of vetten bevatten zoals vlees, vis, kaas, noten, pitten, zaden en ook veel groente.


Een samenwerking tussen